Kas Te mõistate opositsiooni soovi teile umbusaldust avaldada?

Eks ma ikka mõistan. Kuigi see väga tavapärane ei ole, et esimese saja päeva jooksul opositsioon sedavõrd järsku kriitikat kasutab. Aga teisalt mööname, et nemad soovivad oma seisukohtadele tähelepanu saada. Kui nad soovivad seda teha sedavõrd äärmuslikus formaadis - mis siis ikka. Kokkuvõttes see ei ole halb, et me saime umbes kaks pool-kolm tundi küsimusi-vastuseid esitada. Mina sain põhjendada, miks ma usun, et kaugelevaatavate põhimõtteliste otsuste jaoks on vaja teha lühiajaliselt ebapopulaarseid otsuseid. Usun, et sain seda piisavalt palju põhjendada ja opositsiooni saadikud said kõik oma küsimused ära küsida, mis neil hinge peal on. See formaat on märksa avatum ja märksa rohkemaid teemasid lubav kui arupärimiste formaat või infotunni formaat. Praeguseks on juba kaheksa ja pool tundi sisulist debatti toimunud.

Vaatamata sellele, et Te seda kõike hästi pikalt selgitasite, tuli ikka opositsiooni poolt süüdistus, et peaminister suhtub meisse üleolevalt.

See on suhteliselt tavapärane retoorika, mida ikka ja jälle kasutatakse. Ma arvan, et see on alati nii, et opositsioon ütleb, et nemad ei saanud oma küsimustele vastuseid. Ja oleks naiivne minust pärast pikka parlamendikogemust ja mitut aastat ministrina parlamendi seismist arvata, et ma suudan Kadri Simsoni ümber veenda, et kõik muutub nüüd heaks ja kõik on lilleline. Nii lihtne see asi ka ei ole. Parlamentaarses debatis on täiesti normaalne see, kui fraktsioonide seisukohad on riigikogu istungite ajaks paika loksunud. Ma olen täiesti kindel, et ka Vabaerakond, EKRE ja Keskerakond otsustasid oma seisukoha juba enne seda debatti ära.

See valitsus jätkab?

Muidugi! Valitsuse mandaat ju täna kasvas! Peale seda kui kõigis erakondades sai ka sisevalimiste protsess läbi, võib öelda, et nüüd vist hakkab valimiskampaania läbi saama. Kuni viimase ajani ei saanudki me ise sellest ehk kogu aeg aru, et olime ikka veel valimiskampaania tsüklis. Ja loomulikult mõjutas see teatud määral ka valitsuse töövõimet.

Aga ma tõesti kinnitan, et paar-kolm nädalat tagasi läks oluliselt positiivsemaks. Selge uus hingamine on tulnud. See annab ka alust arvata, et on võimalik selle valitsusega mitmeid olulisi asju ellu viia. Ja on väga hea tunne ka sellest, et mingites väga olulistes küsimustes leiame päris hästi üksmeele.

Kuidas peaministri erakond kavatseb viimasel ajal langenud reitingut tõsta ja mida on oodata suvekuudelt, loe täispikast intervjuust homses Päevalehes.