Peaminister selgitas oma kolleegidele, et praeguse julgeolekuolukorra puhul Euroopas ei ole tegemist pelgalt mööduva ilmamuutusega, vaid pikaajalise kliimamuutusega, vahendas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

„See olukord nõuab NATOlt olukorrale vastavat tegutsemist ja püsivaid lahendusi,“ ütles Rõivas ning lisas, et praeguses olukorras on ainuõige tegudes näidata NATO ühtsust ja otsustuskindlat pühendumust kollektiivkaitsele.

Peaministri sõnul on Eesti tundud juba tugevat liitlaste toetust ning avaldas lootust, et täna arutuse alla tulev NATO valmisoleku tegevuskava (Readiness Action Plan) annab liitlaste jätkuvale panustamisele väga hea raamistiku.

Rõivas selgitas valitsusjuhtidele ja riigipeadele, et Eesti soovib, et senine liitlaste kohalolek Eestis jätkuks nii maal, merel kui õhus senikaua kuni julgeolekuolukord seda nõuab. Samuti on oluline, et NATO vägede reageerimiskiirus kasvaks, ning et Eestis oleks võimalik eelpositsioneerida varustust ja relvastust. Peaministri sõnul on oluline ka NATO kaitseplaanide kooskõlla viimine muutunud julgeolekuolukorraga.

Kokkuleppeid liitlaste kohalolekut puudutavates küsimustes on oodata Põhja Atlandi Nõukogu kohtumiselt täna kella 14 paiku.