Kuigi sama päeva hommikul teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo, et külaskäigul Tapa sõjaväeossa saadab peaministrit vaid kaitseväe juhataja Riho Terras, selgus hiljem, et kaasas oli ka oravapartei riigikogu valimiste Lääne-Viru esikolmik.

Valdo Randpere, kes on erakonna esinumber Lääne-Virumaal, põhjendas sõjaväelinnaku külastamist sellega, et liitus hiljuti kaitseliiduga ning tunneb muret Eesti julgeoleku pärast. Riigikogu riigikaitsekomisjoni ta ei kuulu.

"Valutan sarnaselt paljude inimestega Eestis südant meie riigi julgeoleku pärast. Seega oli minu jaoks täiesti loomulik vastata jaatavalt peaminister Taavi Rõivase kutsele ühineda temaga külaskäigul Tapa sõjaväelinnakusse," selgitas Randpere Delfile.

Samuti visiidil kaasas olnud endine keskerakondlane ning alates 2013. aasta juunist Reformierakonna ridadesse kuuluv Toomas Varek põhjendas oma käiku Tapale aga sellega, et on Rakvere Haigla nõukogu esimees ning osutab Tapa sõjaväelinnakule meditsiiniteenust.

"Kuna ma ei ole viimase kaheksa aasta jooksul külastanud Tapa sõjaväelinnakut, siis palusin võimalust osalemiseks ja see võimaldati. Meditsiiniteenuse osutamise osas sain vajalikku tagasisidet, kohtumised olid harivad," selgitas Varek, kes on Reformierakonna kolmas number Lääne-Virumaa ringkonnas.

Erakonna teine number, samuti Tapal kaasas olnud kunstiakadeemia rektor Signe Kivi viibib hetkel välismaal ning temalt kommentaari saada ei ole õnnestunud.

Samas pole valimistel ringkonna nimekirja eesotsas kandideerivate poliitikute kaasavõtmine peaministri visiitidel Eesti eri paikadesse erandlik. Nii oli näiteks 3. oktoobril Rõivase ringreisil Võrumaal kaasas sealne teine number Liina Kersna, aga ka kolmas number Meelis Mälberg ning nimekirjas viiendal kohas asuv Aivar Rosenberg.

7. oktoobril Ida-Virumaad külastades oli aga peaminister Rõivasega kaasas sealse piirkonna esinumber Deniss Boroditš.

Taavi Rõivas, oktoobri alguses käisid Võrumaa ringreisil teiega kaasas Liina Kersna ja Meelis Mälberg. Nüüd teisipäeval Lääne-Virumaal käisid kaasas Valdo Randpere, Toomas Varek ja Signe Kivi. Miks nad teie delegatsiooni kuulusid?

(Naerab) Tegelikult oli delegatsioonis ka mitmeid kohalikke poliitikuid, olen käinud Harjumaal ja Raplamaal koos Kalle Pallinguga. Mul on olnud mitmeid konkreetsete piirkondade vastu huvi tundvaid poliitikuid kaasas. Nii saab peaminister oma visiidi käigus saab tagasisidet ka nendelt inimestelt, kes igapäevaselt nende piirkondade eluga kokku puutuvad. See on ju ainult positiivne, kui on võimalik ringkäigule kaasa võtta ka neid poliitikuid, kes konkreetse piirkonna vastu huvi tunnevad.

Nad on neis piirkondades Reformierakonna sisevalimistel esinumbrid. Te võtsite nad ju kaasa peaministrina, aga nemad esindavad seal Reformierakonda?

Peaministrina, valitsusjuhina ja kodanikuna esindan ka mina Reformierakonda, selles ei ole ju midagi ootamatut. On olnud kaasas ka inimesi teistest erakondadest. Olen kohtunud Narvas kohaliku linnavalitsusega, kes kuuluvad Keskerakonda, samuti IRL-i ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna poliitikutega. Näiteks Kuressaares käisime ooperipäevadel sotsiaaldemokraat Hannes Hansoga. Kui erakondade parlamendisaadikud või juhtpoliitikud, kes kandideerivad konkreetsetes piirkondades, tunnevad huvi ja käivad seal kohapeal, siis see on ainult positiivne. Olgu selleks peaministri või riigikogu delegatsioon. Pigem peaksid parlamendisaadikud ja ministrid käima veel rohkem Eestis ringi.

Kui teiste erakondade nende piirkondade poliitikud soovivad teiega kaasa tulla, siis kas see oleks võimalik?

Kui keegi soovib peaministriga kaasa tulla selleks, et konkreetse piirkonna tegemistega paremini kurssi viia, siis miks ka mitte. Sõltuvalt konkreetsest piirkonnast kohalike juhtidega kohtun ma peaaegu alati. Näiteks Lääne-Virumaal oli meil kohtumine maavanemaga. Ringkäigu pearõhk oli kahel külastusel: käisime kaitseväe väeosas, mis on Lääne-Virumaa suurim asutus ja käisime ka aasta ettevõtte Top Marine juures, mis on silmapaistev ettevõte kogu Eestis. Peaaegu iga visiidi lõpus on mul kohtumine ka erakonnakaaslastega. Erakonna esimehena pean seda väga tähtsaks, et saada ka nende käest tagasisidet ja selgitada riigi poliitikat, kes kohapeal inimeste probleemidega tegelema peavad.

Rõivas ringkäigul Ida-Virumaal
Rõivas ringreisil Võrumaal