Delfi kannab üle istungi järgset pressikonverentsi, kus ministrid selgitavad oma valikut.


Rõivas lausus, et ka varasemalt on Eesti välja öelnud oma kriitikat Euroopa Komisjoni lähenemise suhtes, sest see ei arvesta Eesti suurust ja vastuvõtuvõimet.

Tema sõnul puudutab see probleem kogu Euroopat ja Eestil on põhjust mõista nende riikide muret, kes on probleemi lahendamise eesliinil. Eestil on samuti põhjust mõista sõja või muude koleduste eest põgenenud inimesi. Oma võimaluste piirides tuleb meil kaasa aidata.

"Kohustuslikud kvoodid ei ole meie jaoks vastuvõetavad. Euroopa Komisjoni ettepanek meile ei sobi," ütles Rõivas. Tema sõnul soovib Eesti kokkulepet, mis vastab paremini meie osakaaluga Euroopa Liidu SKPst või rahvaarvust.

Peaminister ei salanud, et Euroopa kolleegide veenmise töö tuleb raske.

Siseminister Hanno Pevkur lisas, et Eesti toetab Euroopa Liidu piirivalveorganisatsioon Frontexi tugevdamist ja inimkaubanduse ja smugeldamisega tegelevate kuritegelike ühendustega võitlemist. Suurendada tuleb koostööd sõjaväega, et tõhustada võitlust inimkaubandusega.

IRLi esimees Margus Tsahkna rõhutas, et valitsus otsustas mitte toetada kohustuslike kvootide sisseseadmist. Eesti iseseisev otsustusõigus peab säilima. Eesti on niikuinii riik, mis juba võtab pagulasi vastu.

Rõivas ütles, et 1997. aastast tänaseni on Eesti andnud kaitse 114 pagulasele, meile ei saa järsku tuhandet inimest saata. Samuti ületab komisjoni ettepanek kordades Eesti osakaalt Euroopa Liidus. Tema sõnul ei saa me aga probleemi ees täiesti silmi sulgeda.

Rõivase sõnul ei ole Eesti inimesed ebatolerantsed, aga kui meie osa probleemi lahendamisel on ebaproportsionaalselt suur ja meile jõuga surutakse pagulasi peale, siis tekitab see vastuseisu ka neis inimestes, kes muidu mõistaksid pagulaste aitamise vajadust.

Pevkur märkis, et ükskõik mis saatus ka ei oota praegust Euroopa Komisjoni ettepanekut, pagulased jõuavad Eesti piirile niikuinii ja nendega tuleb tegeleda.

Pevkur ütles, et suurem osa liikmesriike pigem ei toeta kohustuslike kvootide sisseseadmist. Küll aga pole kõik riigid oma seisukohta välja öelnud.