Täna arutas valitsus erakooliseadust, aga kuna üksmeelele ei jõutud, siis jätkatakse kabinetiarutelu järgmisel reedel. Rõivase sõnul tuleb kaasata aruteludesse ka huvigrupid, sealhulgas munitsipaalkoolid.

"Kui lahendus tuleb selline,et erakoolide toetused on palju suuremad kui munitsipaalkoolide toetused, siis on neil põhjust pahameelt tunda," ütles Rõivas.

Rõivas ütles, et erakoolide teemal on hästi palju infomüra ja ebaõigeid fakte. Riik tasub ka tulevikus eelnõu järgi koolidele omandivormist sõltumata ühepalju haridustoetust. Selle summa on keskmiselt 142 eurot õpilase kohta, aga see võib olla ka 500 euro lähedal väikestel Tallinnast kaugetel koolidel. See peaks katma õpetajate palga ja hariduse pakkumise kulu. See ka tulevikus täiesti võrdne sõltumatult koolivormist.

Lisaks sellele riigitoetusele maksab koolipidaja, kelleks on enamasti omavalitsus, täiendavat tegevustoetust, mille summa on erinevates piirkondades erinev. Selle summa on umbes poole võrra väiksem kui haridustoetus. Seda maksavad omavalitsused mitte riigilt saadud rahast, vaid omatuludelt.

Tegevustoetuse üle on vastavalt riigikohtu otsusele omavalitsusel õigus ise otsustada, kas maksta seda vaid omavalitsuse koolidele või ka erakoolidele. Enamik omavalitsusi on öelnud, et nemad ei kavatse vahet teha ja kavatsevad nii omavalitsuse kui erakoolidele seda maksta.

Prioriteediks õpetajate palgatõus

"Suurematest omavalitsustest pole seda välja öelnud Tallinn, aga loodan, et ka Tallinn selle välja ütleb," lausus Rõivas.

Erakoolidel võimaldab omavalitsuse toetus Rõivase sõnul maksta kõrgemaid palkasid või teha täiendavaid investeeringuid, sest neil on võimalik õppemaksu küsida. See erinevus munitsipaalkooldiest, sest neil ei ole õppemaksu küsimise õigust.

Erakoolide toetamiskorra muutuse edasilükkamine võib Rõivase sõnul omakorda vähendada kõigi Eesti õpetajate palgatõusu. Kuna haridusministeeriumi prioriteediks on õpetajate palgatõus, siis iga lisakulutus, näiteks erakooliseaduse muutmise edasilükkamine, vähendab seda raha hulka, mida saab kulutada õpetajate palkade tõstmiseks.

Rõivas ütles, et peamine erimeelsus valitsus puudutabki uue korra jõustumisaega, vajadust seadust muuta mõistavad kõik.