Rõivase sõnul on Eesti strateegiline eesmärk saavutada energiasõltumatus Venemaa tarneallikatest.

"Olulisimad sammud selle suunas on uue elektriliini rajamine Eesti ja Läti vahele ning gaasitoru ehitamine Eesti ja Soome vahele," ütles peaminister Rõivas.

Peaminister tutvus Pakri poolsaarel Eesti ja Soome vahele rajatava gaasitoru Balticconnectori ühe võimaliku asukohaga.

Balticconnector oli keskseks teemaks ka eilsel kohtumisel Soome peaminister Alexander Stubbiga. "Gaasitoru on mõlema riigi jaoks strateegilise tähtsusega ning me leppisime kokku, et Eesti ja Soome liiguvad selle projektiga võimalikult kiiresti edasi," ütles Rõivas.

Peaminister külastas ka sealsamas Pakri poolsaarel asuvat Alexela terminali, kus Alexela Group’i juhtidega räägiti LNG terminali rajamise plaanidest, mis on Soomega ühenduse kõrval teine võimalik energiajulgeolekut suurendav projekt.

Rõivas tutvus ka Pakri tuulepargiga ning Kiisa avariielektrijaamaga, mis on oluline objekt elektri varustuskindluse seisukohalt.

Peaministri sõnul on Estlink 1 ja Estlink 2 töölerakendamine ja äsja avatud Kiisa avariielektrijaam andnud meile juba praegu oluliselt suurema sõltumatuse ja varustuskindluse. Veel on jäänud kolmas elektriliin Läti suunas, mille osas on kokkulepe olemas Läti põhivõrgu ettevõttega ning millele loodetakse Euroopa Liidu rahastust juba lähiajal.

"Meie eemärk on saavutada täielik sõltumatus Loode-Venemaa elektriühendustest ning sünkroniseerida meie elektrivarustus Euroopaga," ütles Rõivas.

Peaminister külastas ka maailma juhtivat energeetika ja automaatika ettevõtet ABB ja eksportivat puiduettevõtet Bole OÜ.

Peaminister kohtus Rail Balticu küsimuse arutamiseks ka Harju maavanema ning omavalitsusjuhtidega Rae ja Jõelähtme vallast ning volikogu liikmetega Saku ja Raasiku vallast.