Maltal välisvisiidil viibiva peaministri Taavi Rõivase sõnul on vajalik suurendada koostööd nende riikidega, kelle abiga on võimalik rändekriisi lahendada. "Eile alanud Valletta tippkohtumine näitab Aafrika olulisust, täna jätkatakse ülemkogu formaadis kindlasti ka Türgiga koostöö arutamist," ütles Rõivas.

Rõivase sõnul on Vallettas toimuva Euroopa ja Aafrika riigi- ja valitsusjuhtide kohtumise peamine eesmärk parandada oluliselt Euroopa Liidu ja Aafrika teineteisemõistmist ja kööstood rändekriisi lahendamisel, vahendab valitsuse kommunikatsioonibüroo.

"See tähendab eelkõige panust nende riikide majanduslikku arengusse, julgeolekusse ja stabiilsusse, samuti valitsemisetavade parandamisse aga ka hariduse ja inimõiguste tagamisse," rääkis Rõivas ning lisas, et Euroopa Liidul on kavas selleks luua vastav nn Aafrika fond, mille kaudu saab sihistatumalt suunata arengu-ja humanitaarabi. Eesti panustab Aafrika fondi 150 000 euroga.

Täna õhtupoolikul jätkavad Euroopa Liidu valitsusjuhid arutelu Ülemkogu formaadis, kus tehakse vahekokkuvõtteid rändetegevuskava elluviimisest.

"Me kõik sooviksime, et arengud oleksid kiiremad, et pagulaste registreerimise nn hotspotid oleksid tööle rakendunud. Inimeste kaitsevajaduse tuvastamine ja kaitset mittevajavate inimeste tagasisaatmine peavad toimima mitte ainult Lampedusal, vaid ka mujal Itaalias ja Kreekas. Pagulaskriisi lahendamise seisukohast on oluline ka ühise tegevuskava elluviimine ja koostöö Türgiga," ütles Rõivas.

"Meie põhisõnum on, et peame olemasolevad kokkulepped võimalikult kiirelt ellu viima ning hoiduma sisepiiride ehitamisest Schengeni alal," ütles Rõivas.