Esmaspäeval peetud visioonikonverentsil tõdesid Eesti arvamusliidrid, et tulevik toob kaksiklinnale Tallinn-Helsingi ühise linnavalitsuse, bussipileti ja tunneli.

Tallinna ekslinnapea Edgar Savisaar toonitas konverentsil, et Tallinna võtmeküsimus on Helsingile lähenemine, et tekiks Kopenhaageni-Malmö-sugune kaksiklinn. “Julgen ennustada, et kümne aasta pärast on meil ühine volikogu ja kahekümne aasta pärast ühine linnavalitsus.”

Savisaare sõnul peaks Tallinn ja Helsingi tegema ühise üldplaneeringu ja siduma omavahel ühistranspordisüsteemid nii, et sama bussipiletiga saaks sõita nii siin- kui sealpool lahte. “Ka laevaühendus pole vaid laevafirmade asi. Kuid usun, et juba meie lapselapsed saavad kasutada Helsingi ja Tallinna vahelist tunnelit.”

Savisaar leiab, et ka tänavapilti võiks rohkem soome keelt tuua, näiteks tänavanimedesse. “Tallinna ja Helsingi liit ei ole mitte suva küsimus, vaid objektiivne reaalsus,” märkis Savisaar. Muuhulgas võiks Tallinna arendamisel siia ehitada ka Euroopa kõrgeima maja, arvab ekslinnapea.

Hansapanga Grupi juhatuse esimees Indrek Neivelt leiab, et Tallinn on konkurentsivõimeline vaid liidus Helsingiga. “Talsingis elaks sama palju rahvast kui näiteks Suur-Stockholmis,” lausus ta.

Neivelt nentis, et just soomlased on vedanud Tallinna kõige kiiremini arenevaks Baltimaade linnaks. “Tallinna sadamasse võiks soomlastele ausamba ehitada,” sõnas Neivelt.

Perspektiivis peaks Tallinn Neivelti hinnangul siduma end ka üheks maailma turismikeskuseks areneva Peterburiga, näiteks turismimarsruutide kaudu.

Abilinnapea Peep Aaviksoo pakkus, et Tallinn võiks tulevikus oma elukvaliteediga koguni Rootsi pensionäre meelitada. “Rootsi pension võiks siin tagada väärika äraelamise.”

Praegune linnavalitsuse hoone Vabaduse platsil sobiks Aaviksoo arvates näiteks viietärnihotelliks.

Linnapea Tõnis Palts ütles, et Tallinn võiks olla talentide linn. Selleks on tema sõnul vaja head põhi- ja kõrghariduse süsteemi, muuhulgas lubas ta Patarei vangla ümber ehitada Tallinna ülikooliks.