Täna Tallinnas toimunud Eestimaa Rohelist (EER) üldkogul osales ja võttis külalisena sõna Euroopa Parlamendi Roheliste fraktsiooni liige Indrek Tarand ja vaba kandidaat Artur Talvik.

Talvik märkis, et ta teab paljusid, kes vastaks positiivselt roheliste üleskutsele tulla sõltumatutena riigikogu valimistele. „Samas on meil vabade meestena vaja kinnitust, et meid ei kasutata peibutuspartidena. Seda kinnitust ootamegi Roheliste üldkogult. Kinnitust, et oleme tõesti teretulnud ja jääme ka valitutena vabadeks meesteks.”

Roheliste erakonna Üüdkogu võttis täna vastu ühise mõistmise deklaratsiooni, millega lepiti kokku ühises edasiminekus ja maeti maha nii mitmedki sõjakirved. „Eestil on vaja nii Roheliste erakonda kui ka sellega seotud mõtteid ja ideed,” rõhutas enne deklaratsiooni vastuvõtmist Eestimaa Roheliste esimene eestkõneleja Aleksei Lotman.

Üldkogul esinenud Indrek Tarand tunnustas rohelisi võimaluse eest nende ridades kandideerida. „On sümpaatne, et see keskkonnasäästlik "sõiduk" annab võimaluse oma tuules vabadel meestel rekke pääseda,” ütles Indrek Tarand oma sõnavõtus. „Eks vabad mehed on tihti veidi põikpäised. Seda rõõmustavam on näha Eestimaa Rohelisi kokku leppimas vabadele ja isemõtlevatele võimalus anda.” Tarand avaldas lootust, et absoluutne enamus kohalviibijatest seda toetaks.

Oma kõne lõpetas Indrek Tarand meeldetuletusega, et uue aasta algul on aeg välja pakkuda Eestimaa Roheliste presidendikandidaat. „Selleks ei pea olema sugugi mina,” toonitas ta.

Erakond Eestimaa Rohelised teatas novembris, et avavad oma valimisnimekirja erakonnavälistele kandidaatidele.