Roheliste meedianõunik Katrin Mesilane edastas Delfile järgneva avalduse:

“Erakond Eestimaa Rohelised juhatus otsustas mittetulundusühingute seaduse § 16 lõige 2 alusel ja vastavalt erakonna aukohtu esildisele erakonnast välja arvata järgmised liikmed: Andres Laidvee, Airi Hallik-Konnula, Andrus Mäesepp, Anti Poolamets, Avo Kask, Dagmar Mattiisen, Egge Kulbok-Lattik, Elmer Joandi, Jaak Hohensee, Juta Luts, Jüri Ginter, Martin Vahi, Mikk Sarv, Olev Leesmend, Ott Köstner, Peep Tobreluts, Peeter Jalakas, Riho Raassild, Ruth Randoja ja Tanel Tammet.

Erakonna aukohus arutas antud asja ja leidis, et tegu on isikutega, kes on kahjustanud erakonna mainet ja eiranud nii erakonna põhikirjas kui erakonna Heades Tavades kirja pandud ning kokku lepitud suhtluspõhimõtteid.

Erakonna juhatus märkis, et erakonna heaks ja jätkusuutlikuks toimimiseks on peamine, et ei rünnata, halvustata ega laimata erakonnakaaslasi ja selle põhimõtte eiramist on paljude arvates talutud niigi pikalt.

Kahel korral on erakonna juhatus kutsunud nüüdseks juba endisi erakonna liikmeid läbirääkimiste ja leppimise laua taha. Kahjuks ei ole seda kutset kuulda võetud.

Erakond on näinud nii meelsuskontrolli, erakonna liikmete telefonikõnede ja suhtluse jälitustegevust, töötajate sõimamist ning ähvardamist, meie erakonna avalikku mustamist ja meie siseasjade avalikkuse ette toomist. Kõige sellega on tehtud erakonna mainele väga tõsist kahju.

Erakond ei saa edasi minna ei vihas ega tülis. Vihast lähtuva tüli jätkumine nullib meie usalduse ja usaldusväärsuse. Keegi ei soovi valida endale mõttekaaslasi, kelle omavaheline tüli kostub taevani. Mõttekaaslasi, kes ei oska oma tülisid omavahel ja läbirääkimiste teel lahendada. Me ei saa minna sellises, vihast lähtuvas tülis, ka üldkoosolekule. Üldkoosoleku eesmärgiks saab olla erakonna tuleviku arutelu ning selle tuleviku selge kommunikeerimine avalikkusele. Üldsus ootab Roheliselt erakonnalt sõnumit nendest lahendustest ja tegevustest, mida erakonnal Eesti riigile pakkuda on.”

Kirjale olid Õhtulehe andmetel alla kirjutanud Marek Strandberg, Valdur Lahtvee, Mart Jüssi, Agu Kivimägi, Ahto Oja, Katrin Idla, Maire Forsel, Urve Madar, Vladimir Redpap.

Tammet: kaaperdaja viskas teisitmõtlejad välja

Samuti väljaheidetute sekka kuuluv endine eestkõneleja Tanel Tammet teatas omakorda, et aprilli lõpus kohtus juhatuse ja liikmete soovi vastaselt Erakonna Eestimaa Rohelised kaaperdanud Marek Strandberg alustas lihtsalt partei puhastamist teisitimõtlejaist.

“Ehkki hiljuti teatas Strandberg Postimehes, et ei tee “head tahet ilmutades” olulisi samme enne EERi üldkogu 28.-29. mail, kasutas tema lähikondlastest koosnev juhatus nüüd ära mittetulundusühingute seaduse 16. paragrahvi teist lõiget, et heita “erakonna olulisel määral kahjustamise eest” välja erakonnaliikmed, kes julgesid protesteerida EERi erafirmaks muutmise vastu,” lisas Tammet.

“Selline väljaviskamine ei ole erakonna põhikirjaga kooskõlas: põhikiri ei luba ilma aukohtu otsuse ja sisehääletuseta liikmeid välja visata. Väljaviskamisteates viidatakse aukohtu otsusele, kuid viiest aukohtu liikmest kolm ei ole taolisest otsusest midagi kuulnud. Sisehääletust ei ole samuti toimunud,” selgitas Tammet.