Erakonna Eestimaa Rohelised (EER) esimees Aleksander Laane ütles BNS-ile, et sarnast koostööd ja läbirääkimisi on EER valmis pidama ka teiste erakondadega ning IRL juhtus lihtsalt olema esimene. Laane tunnistas, et kuigi IRL-iga koostöö arutamine oli ka EER-il mõttes, tuli esimene initsiatiiv IRL-i poolt.

Igasugused spekulatsioonid kahe erakonna võimalikust ühinemisest on Laane kinnitusel absurd – pole sellist mõtetki olnud. „Võin öelda, et kui asjad peaksid sinnapoole liikuma hakkama, siis mind nende ühinejate seas küll ei ole,“ lubas ta.

Koostöökogu eesmärgiks on roheliste esimehe sõnul ühiste seisukohtade, aga ka erinevuste otsimine. „Tahaks mõjutada majanduselu Eestis. On näha, et see on tupikus ja nii edasi minna ei saa,“ selgitas Laane. Tema arvates on selline koostöövõimaluste arutamine normaalne poliitiline protsess, sest üksi nurgas omaette arutamine tulemusi ei too.

IRL-i peasekretär Priit Sibul ütles BNS-ile, et ei saa ennustada, millise tulemuse toob IRL-i ning Erakonna Eestimaa Rohelised vahel loodud koostöönõukogu. „Ühinemine on hetkel spekulatsioon, ühtegi asja ei saa välistada, aga esimesel koosistumisel sellel teemal ei räägitud,“ kinnitas Sibul.

IRL-i poolt kuulub koostöönõukokku IRL-i peasekretär Priit Sibul, riigikogu keskkonnakomisjoni esimees Tõnis Lukas, regionaalminister Siim Kiisler ja IRL-i eestseisuse liige Eerik-Niiles Kross. Roheliste poolt kuuluvad nõukokku erakonna esimees Aleksander Laane, riigikogu eelmise koosseisu liige Valdur Lahtvee ning erakonna juhatuse liikmed Olev-Andres Tinn ja Andrei Gudim.

IRL ja EER koostöönõukogu kahe nädala pärast toimuval järgmisel istungil arutatakse taastuvenergia ja Eesti energiajulgeoleku problemaatikat.