Sest tuulegeneraatorid võivad küll mõned roheliste taustajõud kiirelt rikkaks teha, aga kogu Eestile vajaminevat energiat nad toota ei suuda, kirjutab Randpere Postimehe arvamusveerul.

“Kui Eesti ei suuda endale lähiaastatel realistlikku alternatiivi põlevkivienergiale kättesaadavaks teha, siis vaevleme 2016. aastast garanteeritult energiapuuduses,” houatab autor. “Praegu tundub ainus tõsiseltvõetav alternatiiv põlevkivile Eestis olevat tuumaenergia.”

Kaasata selles olukorras valitsuskoalitsiooni erakond, kelle programmi keskseks punktiks on eitav suhtumine tuumaenergiasse, on Randpere arvates pehmelt öeldes riskantne.

Rainer Nõlvak vastab oma avalikus kirjas Randperele, et Eesti Roheliste suhtumist tuumajaama ei mõjuta religioon. “Tegu on majanduslike argumentidega. Tuumaelekter on kiirelt kallinemas. Tuuleelekter odavneb veelgi. Tuum on import ja risk. Tuumajäätmed on meiega kümme tuhat aastat. Tuul on kodumaine, seda on meil rohkem kui tarvis. Avameretuulikud ei sega kedagi. Tuul puhub tasuta igavesti”.

Mis saab siis, kui tuul ei puhu? “Saab sama mis tuumajaama puhulgi. Nimelt seisab tuumajaamgi kümnendiku tööajast, seda hoolduse, remondi kui ka kütuse vahetamise ajal. Tuulikute puhul läheb varuvõimsust tihedamini tarvis aga võimsused tuleb kuskil ikkagi välja ehitada. Lisaks kõigub tarbimine aasta lõikes neli korda, tuumajaama toodangut reguleerida pole võimalik ning suvel jääb elektrit üle ka naabritel,” selgitab Nõlvak.