Meie ettepanek on tõsine ning piisava esindatuse korral realiseeritav, nendib erakonna maksuekspert Paul Tammert. “Kui jätkata senist praktikat, siis suudame valijate soovi korral alandada tulumaksumäära 2008. aasta alguses 15%-le (mis vastaks 21% maksumäärale).”

“Kui me loeme brutopalgaks summa, mis moodustub praegusest brutopalgast ja sellelt tasutavast sotsiaalmaksust kokku ehk korrutame praeguse palga läbi 1,33-ga ja arvutame seejärel sellest summast praeguse tulu- ja sotsiaalmaksuga võrdse summa, siis leiame, et uus maksumäär ongi tulumaksu puhul 16% ja sotsiaalmaksu puhul 25% (vt kõrvalolevaid tabeleid),” nendib Tammert. ” Tõsi, seejuures laekuks sotsiaalmaksust EMTA-le pisut rohkem praegusest ja vastavavalt tulumaksust pisut vähem. Mis aga kõige olulisem töövõtjale, tema brutopalk — s.t see number, mille suhtes tööandja ja töövõtja kokku lepivad kasvab seniselt 8000 kr-lt 10 640 kr-le . Tõsi, talle kättejääv osa suureneks vaid pisut.”

Erinevalt teiste erakondade lubadustest ei vähenda roheliste muudatus riigieelarve planeeritud laekumisi, nendib ekspert. Küll aga paraneks tema sõnul nii töövõtjate kui ka tööandjate motivatsioon, sest summeerides lihtsalt senised ja uued maksumäärad, saaksime maksukoormuse alanemise 58%-lt 43%-le, mis on tervelt 15%. Sellega paraneks oluliselt Eesti positsioon paljudes rahvusvahelistes võrdlustes, mis võtavad aluseks vaid nominaalse maksumäära, usub Tammert.

Võrdluseks võiks siinjuures lisada, et kui rohelised muudaksid arvestuse metodoloogiat teises suunas ehk hakkaksime maksukohustusi arvestama netopalgast, siis oleks tulumaksumääraks 28% ja sotsiaalmaksumääraks 43% ning kokku liidetud üldine maksukoormus kasvaks 76%-le.

Sotsiaalmaksu viimine töövõtja töötasu osasse (kusjuures tasumise kohustus jääks endiselt kinnipeetava maksuna tööandjale), oleks Tammerti sõnul igati õigustatud, sest on ju antud juhul tegemist puhtalt töövõtja pensioni- ja haiguskindlustusega, mis tööandjat kuidagi ei puuduta. Jättes tööandjale vaid tema töötuskindlustuse makse osa saavutame olukorra, kus igaüks tasub ise oma kindlustusmaksed.