Arvukaid vastuolusid põhjustanud ringhäälinguseaduse, kriminaalmenetluse seadustiku, tsiviilkohtumenetluse seadustiku ja võlaõigusseaduse muutmise seaduse eelnõu läbis täna riigikogus teise lugemise vaatamata lõpuni lahendamata vastuoludele ajakirjanduse ja meditsiini esindajatega.

"Eestimaa Rohelised on veendunud, et sõnavabaduse, sealhulgas ajakirjandusvabaduse ja inimeste au ning väärikuse kaitse vahel tuleks saavutada mõistlik tasakaal," teatas erakond.

"Seetõttu peame kahetsusväärseks, et nii olulises valdkonnas pole suudetud saavutada konsensust kõigi huvitatud osapooltega. Ilma olulisi vastuolusid lahendamata seaduse vastuvõtmisega kiirustamine annab signaali pressivabaduse ebapiisavast väärtustamisest," hoiatasid rohelised.

Eeltoodud põhjustel tegi EER fraktsioon ettepaneku eelnõu teine lugemine katkestada.

"See polnud varjatud katse eelnõu prügikasti saata," selgitas Aleksei Lotman. "Ettepaneku eesmärgiks oli senisest enam sõltumatuid eksperte kaasates veel kord asjaomaste huvirühmadega nõu pidada."

Eelnõu teise lugemise katkestamist toetasid ka sotsiaaldemokraadid, kuid ettepanek ei leidnud siiski riigikogu toetust. Eelnõu jõuab lõpphääletusele neljapäeval.

"Selline kiirustamine on kahetsusväärne, sest mingit põhjust selle eelnõuga meeletult kiirustada ei ole," lisas Lotman "Selline kiirustamine jätab kahtlemata seadusandjast mõneti pressivaenuliku mulje. Eks me kõik ole vahel ajakirjanduses asjata sarjata saanud, kuid isiklikud emotsioonid ja seadusandlik tegevus tuleks siiski lahus hoida."