„Õhurõhu väikestelgi muutustel on tegelikult märkimisväärne jõud ning võib olla, et maja ventilatsioonisüsteem põhjustas rõhukõikumise, mis piltlikult öeldes tõstis ripplae konksude otsast ära,“ selgitab Uustalu.

Tema hinnangul võis tihedalt ehitatud ja hea heliisolatsiooniomadusega ripplagi ventilaatorite põhjustatud rõhumuutusele reageerida nagu lennukitiib. „Kahju muidugi, et õnnetuspaigast korralike fotosid pole, aga nähtu põhjal võib õhumõju ju täiesti oletada: ripplae kinnituselemente oli mõnedel piltidel näha laes ning lae kinnituse siinid allakukkunud lael olid terviklikud ja nende küljes ei paistnud riputuselemente,“ ütles Uustalu.

Eestimaa Roheliste arvates vajab Eesti ehitusjärelevalve korraldus tõsist inventuuri. Ehitised muutuvad keerukamateks ning lisaks normidele on vaja erinevad projektid ka terve mõistuse ja füüsikaseaduste seisukohalt üle hinnata.

Viimase paari aasta jooksul kogetud administratiivne suutmatus realiseerida ka tehniliselt suhteliselt lihtsaid projekte, nagu näiteks Vabadussõja ausammas Tallinnas, paneb tundma kõhedust lähituleviku osas, kui Eestisse kavatsetakse ehitama hakata tuumajaama.