Hiljuti juhtis (EER) ühiskonna tähelepanu rahvusringhäälingu poliitilisele kallutatusele ning sellest johtuvale sõnavabaduse piiramisele riigimeedias, kus sõnavabadust hakati loterii korras välja loosima. EER esitas vaidlusaluse riigimeedia kohalike omavalitsuste valimiste meediakajastuse korra kohta kaebuse halduskohtusse ning märgukirja sõnavabaduse riivest õiguskantslerile, teatas roheliste erakonna pressiesindaja.

“Paraku ei kainenenud sellest rahvusringhäälingu juhtkond, eneseõigustusena hakati valetama. Halduskohtu määrus, millega kohus jättis rahuldamata Eestimaa Roheliste taotluse esialgsete õiguskaitsemeetmete kohaldamiseks, kuulutati vaat et lõplikuks ringhäälingu kohtuvõiduks, hiljem selle ringhäälingu pressiteate tekst siiski muutus tõepärasemaks, sest tõde on, et halduskaebust pole sisuliselt veel läbi vaatama hakatudki,” seisab roheliste pressiteates.

Sõnavabadusloteriil võidupileti tõmmanud üksikkandidaat tehti aga ringhäälingu poolt Erakond Eestimaa Rohelised esindajaks teledebatis. Tõde on, et ERR poolt viidatud üksikkandidaat Aadu Rast on Roheliste liige, kuid valimistel kandideerib ta üksikkandidaadina ja sellisena tema nimi ka ringhäälingu loosirattasse sattus. Debatil esindab ta üksikkandidaadina iseennast, mitte erakonda Eestimaa Rohelised, leiab erakond.

“Jätkamata ringhäälingu valede ja pooltõdede loetelu, tuletame inimestele meelde, et kümnest Rahvusringhäälingu nõukogu liikmest kandideerivad käimasolevatel valimistel tervelt viis: Igor Gräzin, Marika Tuus, Peeter Kreitzberg, Andres Herkel ja Hagi Šein. Tuleb välja, et lisaks ringhäälingu eetikanõunikule, kes ei näe oma tugitooli liikumisraadiusest kaugemale, kui asi puudutab riigimeedia eetilisust, on meil ka inimesi, kes hääletasid iseendale ja oma erakonnale meelepärase meediakajastuse korra poolt,” on rohelised kurjad.

Eestimaa Roheliste peasekretär Ain Kabal möönab, et rahvusringhäälingu nõukogu ja juhatus pole hakkama saanud poliitilise tasakaalu hoidmisega riigimeedias vastupidiselt seaduse nõuetele ja ühiskonna ootustele. “Ehk on viga rahvusringhäälingu ülesehituses ning vajaksime paremini funktsioneerivat ringhäälingu ühiskondliku reguleerimise seaduskorraldust,” sõnas Kabal.

Rahvusringhäälingu otsus eemaldada rohelised valimisdebattidest on partei hinnangul andnud ka juba tänaseks selge tulemuse. “Tallinnas enne seda otsust olnud valimiskünnist ületav toetus on Eestimaa Rohelistel langenud nullilähedaseks. See on tõestatud tagajärg rahvusringhäälingu poliitiliselt kallutatud otsusele.”