“On aeg mõista, et kõik on kõigega seotud: vaid inimest ja keskonda arvestav majandus ja ühiskond saavad olla jätkusuutlikud; vaid elurikas ühiskond püsib ja areneb” selgitas Delfile roheliste kolme põhilist teemat valimiste eel Marek Strandberg.

Roheliste ja vabade kodanike programmi tulevad kolm põhilist jutuks olnud teemat. 

1. Valitsemine ja poliitiline korraldus.

Alandada erakondade moodustamiseks vajaikku liikmete arvu nii, et neid oleks lihtsam luua ja ka olemasolevatest erakondadest saaksid teisel moel mõtlevad seltskonnad eralduda luues oma mõtteid kandva erakonna. See soodustab poliitlist elurikkust ja vähendab ette tulevaid ideoloogilisi ja muidki tülisid.

Riigikogu valimisi reguleeriv seadus vajab kohandamist, et valmismatemaatika oleks selge ja nähtavalt mõistetav. Enim hääli saanu olgu segemalt ka valituks osutunu. Häälte ülekandmise ja kompenseerimise tänane mehhanism on üleliia keerukas ning suuri poliitjõude soosiv.

Avame arutelu järgmisete teemade osas:

- riigkogu valimistel olgu üks vaimisringkond 101 mandaadiga kuhu iga erakond võibki esitada kuni 101 kandidaati ja üksikud kandidaate võib olla kuitahes palju

- kohalike omavalitsste valmiste aluseks olgu külavanemate, külakondade vanemate ja linnades asumite-linnaosavanemate valimised, kellest moodstuvadki volikogud: nii saab ka saamatuid saadikuid vajadusel ka tagasi kutsuda!

- seadustame kohalikud siduvad rahvahääletused

Meie soov on ametnike parteisse kuulumine keelata: see on üks lahendus sundparteistamise ja poliitlise korruptsiooni vastu. Kodanikud soovivad kallutamata ametnikkonda!

2. Ühiskond ja majandus

Tarbimise ja piiramatu kasvu pidu on läbi. Olnuga samasugust majandust me tõenäoliselt enam ei näe. Selles võib kindel olla ja seda on aeg mõista. Piiramatu majanduskasv on lihtsalt võimatu, kui selle aluseks on ressursside aina ohtram kasutus. Vaja on uut ja jätkusuutlikku majanduskorraldust.

Majanduse ja heaolu aluseks on jätkusuutlikud investeeringud ja otsused.
Aitame kaasa, et inimesed ja ettevõtted saaksid teha oma heaolu ja tulemuslikkust parandavad ning keskkonda säästvaid investeeringuid:

- toetame nende investeeringuid suures ulatuses, kes soovivad toota päikesest või tuulest oma kodu või ühiskondliku hoone (kooli, haigla, raamatukogu jms) soojuse ja elektri ning ehitada või renoveerida oma kodu energiasäästlikuks

- toetame neid, kes soovivad soetada elektrisõidukeid ja loome elektrsõidukite laadimiseks vajaliku taristu

- toetame maapiirkonna väiketootmistehnikate kasutussevõttu (väikeköögid, pagaritöökojad, liha ja piimatööstused aga ka rõivatööstused, kingsepatöökojad ja muu selline). Parimaks toetusvormiks on nende seadmete ehitamine riigi poolt ja tootjatele ja ühistutele väljarentimine.

- toetame energiaühistute loomist, mis toimiksid ka pensionisammastena: vajadus elektri järele ei kao niipea aktsiapakid võivad aga kokku kuivada küll.

Jätkusuutliku ühiskonna ja investeeringute eelduseks on hea haridus. Tõstame õpetajate palka kasutades selle allikaks loodusresursside kasutamise ning tarbimise maksustamist, Õpetajakutse seaduses näeme ette selle ameti pidajate selge karjäärimudeli: see on eelduseks, et õpetajaks sooviks saada rohkem andekaid ning kitsamat eriala hästi tundvaid inimesi.
Hea hariduse aluseks on andekas ja loov õpetaja. Sellise tuleviku loomine vajab alustamist juba täna!

3. Sotsaiaalne heaolu ja vaesuse leevendamine

Me soovime ühiskonna ette aruteluks tuua kodanikupalga idee. Seda ideed on toetanud ka Milton Friedman pidades oluliseks, et ka rahalise sissetulekuta inimene peab olema ühiskonda kaasatud talle antud rahaliste võimaluste kaudu seda enam et selle tulemusena väheneb ka märkimisväärselt vajadus bürokraatia ja ametnike järele.

Kodanikupalk asendaks ja täiendaks seniseid sotsiaaltoetusi aga mitte pensione ja emapalka.

Ideaalis oleks kodanikupalk kõigile makstav igakuine tasu, mille allikaks soovitame me näteks põlevkivi ning maavarade kasutamis emärkimisväärset maksustamist.

Loodusressursside ja maavarade kasutus on ka ainus valdkond kus soovitame märkimisvääärseid maksumuutusi. Kodanikupalk vähendaks nii kuritegevust kui parandaks toimetulekut ja müistagi elavdaks ka majandust ning tekitaks osalt ka maksutulu.