Euroopa Parlamendi Roheliste fraktsioon on tellinud põhjaliku analüüsi ACTA ühildavusest Euroopa Inimõiguste Konventsiooniga. Analüüs annab ACTA-le hävitava hinnangu.

ACTA on kaubandusleping, mis on väga mitmeti tõlgendatav. ACTA läbirääkimisdokumendid, mis peaksid olema rahvusvahelise lepingu lahutamatuks osaks, on praeguseni salastatud. Seega soovitakse kehtestada rahvusvaheline leping, mille kõik osad ei ole kättesaadavad ning mille olemasolev osa on ebaselge ja vastuolus Euroopa inimõiguste konventsiooniga, teatas Eestimaa Roheliste esimees Aleksander Laane.

Erakond Eestimaa Rohelised kutsub riigikogu ja valitsust mitte liituma ACTA-ga ning avaldab oma solidaarsust kõigiga, kes kogunevad nii Tallinnas, Tartus kui ka teistes Euroopa linnades ACTA vastasele meeleavaldusele.

„Rohelised pooldavad vaba ühiskonda, mitte keskkonda, kus sind pidevalt kahtlustatakse ja kus sinu järgi nuhitakse. Seadused peavad olema selged ja nende loomine läbipaistev. Usun, et autorite õigused on juba praegu seaduste ja konventsioonidega hästi kaitstud,“ ütles Laane.

„ACTA-l ei ole kohta tänapäeva infoühiskonnas. Meelelahutustööstus ei tohi piirata internetti, kui vaba suhtluse kanalit. Tarbijate huvisid mittearvestaval ja suurkorporatsioone soosival lepingul pole kohta Euroopa õigusruumis,” lisas Eestimaa Roheliste juhatuse liige Olev-Andres Tinn.