Rahandusministeeriumi arvutused, millest järeldatakse nagu oleksid Roheliste valimislubadused utoopiliselt kallid, ei vasta erakonna sõnul tegelikkusele.

„Tõde on, et rahandusministeerium eksitab ja hirmutab rahvast arvudega, millel pole alust,“ märkis EER parlamendifraktsiooni esimees Valdur Lahtvee. „Ei ole nii kallid, nagu paista lastakse. Nii on nad kodanikupalga arvutanud 1,34 miljonile. Meie pakume kodanikupalka tegelikult ja oleme kogu aeg ka seda esile toonud, vaid 900 000 kodanikule, kuna ei plaani maksta Eestis elavatele mittekodanikele ega välismaal töötavatele ja makse teise riiki maksvatele eestlastele jne,“ selgitas Lahtvee ning tähendas, et siit tuleneb ka ministeeriumi arvutusviga.

Valdur Lahtvee juhtis tähelepanu asjaolule, et rahandusministeerium pole arvestanud, et kodanikupalgale on osaline kate praeguste laste ja toimetulekutoetuste näol olemas ning sedavõrd on lisakulu eelarvele oluliselt väiksem.

Eestimaa Roheliste poolt pakutud kodanikupalga kehtestamisel tasemel 80 EUR kuus oleks kogukulu riigieelarvele suurusjärgus 864 miljonit eurot aastas (80x900000x12). Sellele summale on 2011.aasta riigieelarves juba kate pea kolmandiku ulatuses, täpsemalt 275 miljonit eurot, laste- ja toimetulekutoetusteks ettenähtud summade näol olemas. Lisavahendid (864-275= 589 MEUR) kodanikupalga katteks saab sidudes põlevkivikasutuse tasu nafta maailmaturuhinnaga ning korrigeerides põlevkivist praegusel raiskaval moel toodetud elektri aktsiisi ning taastada elektritootjatele CO2 heitmetasu maksmise kohustus, millest nad täna on vabastatud.

„Arvestades trende, kus nii elektri kui põlevkiviõli eksport kasvab, on see ainuõige viis põlevkivivarudest kui rahvuslikust rikkusest, tänasest märksa rohkem Eestisse rahva poolt oluliseks ja vajalikuks peetavaid kulusid katma jätta,“ toonitas Valdur Lahtvee.

„Praeguse riigieelarve kulupooles nõuab ümbervaatamist veel ca 300 miljonit eurot s.h. Roheliste lubatav maksuvaba miinimumi tõstmine 190 miljoni EUR ulatuses ja tasuta kõrghariduse võimaldamine 70,9 MEUR, aga seda saab teha olemasoleva eelarvemahu piires ilma lisakulusid tegemata,“ võttis Lahtvee kokku.