“Plakatitel ei kutsutud valima kellegi poolt ega vastu. Kui palju nalja keegi kogu selle asja juures sai, sõltub vaatajate naljasoonest, kuid pigem osundati mitmele valusale asjale meie elus, kus seadus ja seaduse tõlgendamine ning kasutamine ei ole kooskõlas kodanike enamiku õiglustunde ja arusaamisega ühiskonna õiglasest korraldusest, teatas Erakond Eestimaa Rohelised peasekretär Ain Kabal.

“Isegi aktiivsel valimiskampaaniate ajal ei või rikkuda inimeste õigust sõnavabadusele, ka mitte kandidaatide oma. Risti vastupidiselt talitas Rahvusringhäälingu nõukogu lülitades oma liikmete valimisedu nimel riigimeedia debattidest Eestimaa Rohelised välja. Poliitilise välireklaami juriidiliselt nürimeelne sõnastus ja sellest johtuv reklaamikorraldus ahistab kodanikke, kellel pole puutumust valimistega, rohkemgi veel. Vaba ja seaduskohast sõnakasutust kiputi tituleerima JOKK-nähtuseks. Isegi tasakaalukas ja muidu kodanikukeskne EMSL kaldus nähtavalt külili, raskuseks arvamus, et kõnealused plakatid olid ebaõnnestunud nali ja naljamehed vaid lollitavad valijaid,” leiavad rohelised.

Roheliste sõnul ei ole tegu lollitamisega. “Asi on naljast kaugel, kui valijaga manipuleerimine käib teistmoodi rohelistes valimistelkides ja vabariigi valimiskomisjon vaid lehvitab kõrvu, mitmegi erakonna bussid sõidutavad valijaid otse valimisjaoskonda, kostitades nii enne kui pärast hääle saamist. On küüniline ning riiklikult ohtlik kirjeldatud tegevuste talumine. Esiroheliste aktsiooni “jokiseerimine” ehk kirjeldatud nähtustega paralleelseks tõstmine, väljendab soovi vähendada nende seaduserikkumiste tähendust roheliste tähelepanujuhtimise sirmi ära kasutades.”

“Rohelised ei riku seadust ega “jokiseeri”, rohelised tahavad, et kõik põhiseaduses sätestatud inimestele lahutamatult kuuluvad õigused ja vabadused oleksid vabalt kasutatavad nii valimiste eel, ajal, kui ka järel ning selle põhimõttega ei tingita,” on erakond seisukohal.