Käesoleva aasta septembrist luuakse Eestis eeldused toetusmehhanismidele, millega antakse riigipoolseid tagatisi 12 miljardi krooni ulatuses nii kodude energiasäästlikuks muutmiseks kui kohalike katlamajade taastuvkütustele üleviimiseks, teatas roheliste pressiesindaja.

„Rohelised on olnud seisukohal, et kärpekavad ja maksutõusud peavad olema tasakaalustatud majandust toetavate kavadega. Nüüd on need kavad ka kokkuleppimisel ning seetõttu kutsumegi kõiki ettevõtlikke inimesi neis kaasa lööma,“ ütles EER eestkõneleja Marek Strandberg, kelle hinnangul on majanduse stabiliseerimiseks ja maksurahade tagasitoomiseks vaja toetada neid mehhanisme, mis hoidsid majandust toimimas ka möödunud aastatel.

„Roheliste kodukava eesmärgiks ongi toetada inimeste laenuvõtmist juhtudel, kui seda laenu kavatsetakse sihipäraselt kasutada tulevikku suunatud tegevusteks. Ja energia kokkuhoid just seda ongi,“ ütles Riigikogu rahanduskomisjoni liige Toomas Trapido.

Uued võimalused peavad paratamatult tulema millegi arvelt ja antud juhtumil on selleks kütuste ja loodusressursside kasutamise maksustamine. Rohelised on seisukohal, et uusi riske võtmata majandusmehhanismid ei taastu ega kosu. Nendeks uuteks riskideks ongi ühine tegevus energiasäästu nimel.

„Juhul, kui riiklikud tagatised julgustavad inimesi oma kodusid säästlikeks renoveerima, toob see riigikassasse tagasi maksurahasid, tekitab töökohti ning just sellisel moel saame vältida riigi jätkuvat õhukeseks hööveldamist, milleni ainult eelarvekärped viiksid,“ märkis Strandberg.

“Siinkohal kutsungi neid, kel võimalus, üles kaaluma uute riskide võtmist just omaenda kodude olukorra parandamiseks, sest see aitab käima tõmmata majandust ka laiemalt. Kõik ettepanekud, mis julgustaksid inimesi sellisesse aruka säästmise teele minekut, on teretulnud,“ lisas ta.

Rohelised soovivad, et korralikud, targad kodanikud leiaksid endas julgust ja valmidust rasketel aegadel eeskuju näidates ühise edenemise nimel toimida. Haridust, kultuuri, teadust, pensione ja sotsiaalabi on arukam maksta majandustegevusest saadavatest maksudest kui laenudest. Majandus taastub vaid ühel juhul — kui inimestel on usku ja tahet taas majandama hakata.