Sest miks muidu kutsuvad viimaste Turu-uuringute AS-i küsitluse järgi vaid kaheprotsendise toetusega rohelised enda ridadesse kandideerima nimekaid sõltumatuid kandidaate, kelle abil loodetakse riigikogusse saada vähemalt viis kohta, kirjutab Eesti Päevaleht.

See omakorda tähendab aga automaatselt võimalust luua fraktsioon ja saada riigieelarvest toetust, mis viie-kuueliiklmelise fraktsiooni puhul on veidi üle viie miljoni krooni (ligi 320 000 eurot).

Kuid mis jutt saab olla roheliste fraktsioonist, kui valimiskünnise ületavadki ehk ainult  sõltumatud üksikkandidaadid, kelle seast on siiani vaid Kaarel Tarand avalikult kinnitanud oma kandideerimist?

Riigikogu roheliste fraktsiooni esimehe Valdur Lahtvee hinnangul poleks selles midagi kummalist, sest tegemist on tarkade inimestega, kes langetavad oma edasised otsused riigikogus. Kui roheliste ridadest pääsevdaki riigikokku vaid üksikkandidaadid, siis loodavad ja eeldavad rohelised, et nad peavad mõistlikuks ühtse fraktsiooni loomist.

“Siis on lihtsam tegutseda. Siis on võimalus palgata ka paar abilist ja saada koosolekute pidamiseks ruumid. Üksikkandidaatidel on kehvem olukord,” leidis Lahtvee.