Jõuti arusaamale, et isegi viie miljardi krooni ulatuses energiasäästu tagatiste andmine võiks säilitada 10 000 töökohta ehitussektoris ja sellega seotud valdkondades. Valdav osa Eesti töötutest ongi pärit just ehitusettevõtlusest ning selle valdkonna arukas arendamine oleks majandusele suureks abiks, teatas roheliste pressiesindaja.

Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi teadur, energiatõhususe tuumiklabori juhataja Tõnu Mauring tõdes koosolekul, et vaid terviklikud energiasäästu lahendused annavad tulemusi ning võimaldavad tulevikku suunatud majanduskasvu. Tema hinnangul ei ole põhjust kavandada poolikuid lahendusi.

Koosolekul osalejad leidsid, et samal moel nagu Eesti 1990. aastate algul tegi tiigrihüppe interneti ja infotehnoloogia kasutuses, on samasugune energiasäästuhüpe võimalik ka ehituses ja elamumajanduses.

„Tegemist oli esimese koosolekuga arutelude reas, millest peaks välja kasvama terviknägemus, kuidas energiasäästukavad elamumajanduses välja nägema hakkavad,“ ütles roheliste eestkõneleja Marek Strandberg.

„Soovime kaasa aidata, et majandusministeeriumil oleks hõlpsam täita Riigikogu otsust, millega energiasäästu kavad peavad oma selge sisu saama käesoleva aasta 15. septembriks,“ lisas ta.

„Korralike kodanikena soovime valitsusele energiasäästu lahenduste käivitamisega kindlasti kaasa aidata ning täna on energiasääst see, mille abil tõepoolest majandust stabiliseerida ja taas tõusuteele aidata,“ märkis roheliste peasekretär Ain Kabal.

Riigikogu rahanduskomisjoni liikme Toomas Trapido hinnangul on vaid koostöö ja ühiste huvide otsimine see tee, kuidas majandussurutisest välja liikuda.

„Käskude- keeldude aeg on ümber. Vaja on kaasamist, harimist ja ühist meelt selleks, et eelarves täna ette nähtud rahalised vahendid tõepoolest ka majanduses muutusi esile kutsuma hakkaksid,“ toonitas Trapido.

Tänaseks on loodud suhtlusvõrgustik, mille kaudu on kavas suve jooksul luua alused roheliste poolt ette pandud energiasäästlike kodude toetuskava elluviimiseks.

Arukate kodanike algatusvõime ning loodavad eeskujud ja näidised on need, mille abil ühiskonnas hakatakse selgemalt mõistma energiasäästu tähendust. Eestimaa Rohelised kavatsevad seda toetada.