“Üks ettevõte on otsustanud uuesti hakata torkima nii tundlikku teemat, kuigi avalikkuse seisukoht on juba veerand sajandit teada olnud. Igasuguse mõtte hellitamine fosforiidi kaevandamisest tuleks kiiresti unustada. Ühe ettevõtte majanduslikud huvid ei saa iialgi üle kaaluda kõikide eestimaalaste pikaajalist huvi pärandada oma lastele ja lastelastele võimalikult väärtuslikku, viljakat ja puhast elukeskkonda,“ ütles ERL-i juhatuse liige Ilmar Part.

Eelmise fosforiidisõja ajal loodud ERL teatab, et toetab eelnevalt looduskaitsjate poolt keskkonnaministeeriumile ja avalikkusele saadetud kirja ja loodab, et VKG mõistab olukorra teravust. „Kui arengud peaks vaatamata praegustele juttudele liikuma uuringuloa andmise suunas, ei jää ka meie keskkonnaorganisatsioon seda vaikselt pealt vaatama,“ andis olukorra pingelisusest mõista ka ERL-i juhatuse liige Rainer Rohtla.

Allkirju fosforiidi kaevandamise vastu kogutakse veebikeskkonnas petitsioon.ee. "Seisame kindlalt vastu igasugusele katsele rajada uusi fosforiidi- ja põlevkivikaevandusi Rägavere valda või mujale Lääne- Virumaale Pandivere kõrgustiku ja selle jalami piirkonda," seisab internetikeskkonnas olevas üleskutses.

Keskkonnaminister Keit Pentuse sõnul ei ole fosforiit Eestis kaevandatav. "See otsus on riigi poolt tehtud aastaid tagasi põhjusel, et kaevandamisega kaasneks oht sealsete elanike elukeskkonna tõsiseks rikkumiseks. Õhu, pinna- ja põhjavee reostuse oht on asi, millega riskimine ei tule kõne alla. Mitte keegi ei ole suutnud tõestada, et fosforiidi kaevandamine Eestis oleks võimalik ilma elanike elukeskkonda halvendamata või ohtu seadmata," vahendas ministeeriumi pressiesindaja ministrit.

Kogutud allkirjad antakse hiljem üle kohalikele omavalitsustele ja keskkonnaministeeriumile.