Tuul peaks Lepisoni sõnul tõsiselt järele mõtlema, kas temale alluva ameti struktuur suudab garanteerida politsei efektiivseks juhtimiseks ja tema tegevuse kontrollimiseks vajalike toimingute tegemise. “Või on tegu hulga kõrgepalgaliste toolisoojendajatega, kes heal juhul saavad hakkama mittemidagiütleva aruandluse kokku klopsimisega,” tähendas Lepikson, kommenteerides politseis viimasel ajal toimunud vahejuhtumeid.

Lepikson ütles, et tema arusaamade kohaselt ei saa politsei olla sajaprotsendiliselt tsiviilstruktuur. “Tegu on relvastatud mundrikandjatega, kellel on kaaskodanike üle teatav võim. Sellest tulenevalt peaks iga võmm enesele oma kohast ühiskonnas aru andma. Täna seda pole, korrektsus, viisakus, abivalmidus ja resoluutne tegutsemine ei iseloomusta teps mitte Eesti politseid,” rääkis endine siseminister.

Samas nentis Lepikson, et kindlasti on suur osa Eesti politseinikest tublid ametimehed. “Kuid pole parata, tilk tõrva rikub meepoti.”

Politseinike purjutamise lõpetamiseks oleks Lepikson siseministrina enda kinnitusel oluliselt karmim. “Nõuaksin peadirektorilt korralagedusega hiilanud prefektuuride prefektide vabastamist. Tagumine aeg oleks lõpetada luulutamine, nagu ei teaks iga prefekt oma prefektuuris toimuvat üksikasjadeni. Kui saaks ükskord niikaugele, et prefektidele jõuab kohale, et nad on oma prefektuuris toimuva eest vastutavad naha, karvade ja kõrvadega ning politseistruktuurides lõpeb omamehelikkus, peaks asi hakkama ilmet võtma,” ütles Lepiskon.

Politseijuhti poleks Lepikson enda sõnul viimaste sündmuste pärast vabastanud. “Leian, et siseministeeriumi asi on tagada alluvate ametite otstarbekohane struktuur. Juhul kui ameti juht ei saa selle väljatöötamise ja juhtimisega hakkama, tuleb mõelda juhi vabastamisele,” selgitas Lepikson oma seisukohta.

Ta lisas, et kala mädaneb peast ja politseiamet vajab uut struktuuri. “Panen imeks, et senini puudub politseiametis arvestatav distsiplinaarosakond, mille ees peaks iga prefekti püksid püüli sõeluma. Soovitaksin lõpetada sõnade tegemise ja eneseõigustused meedias,” sõnas endine minister.

Samas ei tohiks Lepiksoni hinnangul alluda meedia survele. Ta ütles, et tema poleks joobespäi autoõnnetusse sattunud Boriss Kotljari vabastanud. Kotljar oli politseis töötulemuste eest väga kõrgelt hinnatud.

Isamaaliitlasest siseminister Tarmo Loodus võiks Lepiksoni arvates loobuda kaartide joonistamisest ja poliitiliste avalduste tegemisest. “Ta peaks tunnetama oma isiklikku vastutust suvalise alluva ameti korralageduse eest. Poliitiline vastutus ehk parteiline ringkaitse ei ole kunagi toiminud ei riigi ega kodanike huvides.”