7. mail pidasid keskkriminaalpolitsei ametnikud kinni kaks meest, keda kahtlustatakse endaga seotud isikute hangetel eelistamist. Üks kinnipeetutest on Tallinna spordi- ja noorsooameti endine juht Rein Ilves.

Neile esitatud kuriteokahtlustuse sisuks on Tallinna spordi- ja noorsooameti korraldatud sportmängude sisehalli ehk pneumohalli ehitustööde hangetel esinenud rikkumised 2013. aastal. Kahe läbiviidud hanke maht ületab 1,3 miljonit eurot.

Kriminaalasi alustati käesoleva aasta märtsis, pärast seda kui Tallinna linna sisekontroll pöördus keskkriminaalpolitsei poole, kuna nende läbiviidud auditi tulemused viitasid võimalikule huvide konfliktile.

Kõige tuntum viimase aja korruptsioonijuhtum on Tallinna Linnatranspordi AS-i juhtum, kus kahtlustuse said kokku neli juhtivtöötajat.

Põhitegija selles asjas on bussiremonditöökodade asejuht Jaanus Vink, keda kahtlustatakse suures ulatuses altkäemaksu võtmises aastatel 2012-2017 selle eest, et kindlad ettevõtted saaks eelise nii kasutatud busside kui ka remonditeenuste ja kaupade hankimise käigus. Altkäemaksuna saadud vara maht ulatub kahe miljoni euroni.

Äramärkimist väärib, et linnapea Taavi Aasa eellane Edgar Savisaar on ka altkäemaksu võtmise süüdistusega kohtu all. Kahtlustuse on saanud ka endine abilinnapea Arvo Sarapuu.

Meenuta, millised skandaalid on linnavõimu veel kimbutanud:

Taavi Aas: Tallinna põhieesmärk saab olema korruptsioonivastase võitluse programmi loomine

Tallinna linnapea Taavi Aas tõdes, et Sõle Spordikeskuses toimunu on kahetsusväärne ning korruptsioonil pealinnas kohta ei ole. Linnapea kinnitusel on loomisel korruptsioonivastase võitluse programm selliste juhtumite minimaliseerimiseks.

Aas tõdes, et Sõle Spordikeskuse juhatajale esitatud kahtlustused rikuvad kahtlemata kahjuks Tallinna linna ja linnas töötavate ausate ametnike mainet. Ta avaldas lootust, et menetlus annab toimunus kiire selguse. „Oleme igakülgselt valmis politseid kõikides küsimustes aitama ning tegema koostööd selleks, et asjaolud kiiresti selguksid, süüdlased saaksid karistatud ning spordikeskuse töö saaks jätkuda tõrgeteta,“ rõhutas Aas.

Linnapea sõnul on Tallinn ette võtnud mitmeid olulisi samme korruptsioonijuhtumite kaotamiseks ning väljaselgitamiseks, kuid paraku on töötajate seas neid inimesi, kelle tegevus jätab seni tehtud positiivsed otsused varju. „Meie eesmärk on alati olnud korruptsiooni väljajuurimine ja kinnitan, et teeme selle nimel igapäevaselt tööd. Linnavalitsuse järgmine põhieesmärk selles ülesandes saab olema korruptsioonivastase programmi loomine,“ selgitas Aas, kelle sõnul alustatakse selle loomisega kohe kui ta on tagasi välislähetuselt Hiinast. Linnapea rõhutas, et eesmärk ei saa olla vähem ega rohkem kui see, et selliseid juhtumeid Eesti pealinnas ei oleks.