Ringkonnakohus leidis, et ei kohtu ega arstide otsus inimene ravile sundida ei olnud põhjendatud ega tõendatud, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ege Hirv pandi haiglasse, tuginedes psühhiaatrite arvamusele, et tal võib esineda isiksusehäire, ja kuna tema seisundi jälgimine üldosakonnas oli nende sõnul osutunud võimatuks, kuna ta ei allunud ise ja kihutas ka teisi patsiente haigla sisekorrale mitte alluma ning ettenähtud ravimeid mitte manustama.

Ringkonnakohus võttis aga seisukoha, et käesoleval juhul ei olnud õigustatud Hirve suhtes tahtest olenematu ravi kohaldamine.

“Inimese kinnisesse asutusse paigutamine peab olema äärmuslik vahend, mida saab kohaldada tingimusel, et muul viisil ei ole võimalik tagada isiku põhiõigusi ja vabadusi. Kohtule esitatud seisukohtades ei ole põhjelikult kaalutletud ja tõendatud, et puudutatud isiikul oleks esinenud raske psüühikahäire,” seisab kohtuotsuses.

“Samuti ei ole piisavalt põhjendatud ja tõendatud, et isik oleks olnud ohtlik iseendale või teiste elule, tervisele või julgeolekule ning et esines tungiv vajadus isiku suhtes kõnealust ravi kohaldada.”

Harju maakohtu esimees Helve Särgava palus esialgsed otsused teinud kohtunikul Viktor Brügelil kirjutada seletuskiri.