"Seadus ei keela viia isikuvalimisi läbi e-valimiste teel. Olukorras, kus seadusandja ei ole MTÜ-de puhul pidanud vajalikuks reguleerida e-valimiste võimalikkust, tuleb juhinduda õiguse üldpõhimõtetest. Seega, kui e-hääletus ei ole isikuvalimistel isiku tegevust reguleerivates õigusaktides keelatud, on see lubatud," leidis ringkonnakohus oma otsuses.

Ringkonnakohus leidis seega, et kui elektrooniline hääletamine sisevalimistel pole seadusega otseselt keelatud, siis on see lubatav, sest erakond kui MTÜ võib oma elu ise korraldada.

„Mul on hea meel, et ringkonnakohus hajutas igasugused spekulatsioonid Reformierakonna juhatuse valimiste ümbert," kommenteeris Reformierakonda ringkonnakohtus esindanud advokaadibüroo Sorainen vandeadvokaat Karin Madisson. "Ringkonnakohus ütles selgelt, et nii registriosakond kui ka maakohus eksisid oma seisukohtades jättes Reformierakonna juhatuse registrisse kandmata. Registriosakond ja maakohus eksis nii formaalsete puuduste väljatoomisel kui ka sisuliste puuduste väljatoomisel ning seetõttu saatis ringkonnakohus asja uuesti tagasi registriosakonnale kande tegemiseks. Ringkonnakohus toonitas, et MTÜ-d on vabad korraldama e-valimisi ning e-valimised on täiesti seaduslikud. Seega ei ole Reformierakond eksinud ei oma protokolli vormistamisel ega ka e-valimiste korraldamisel.“

Õiguslike segaduste tõttu on maikuus Reformierakonna üldkogul valitud juhatus endiselt äriregistrisse kandmata. Ringkonnakohtu määrusega peaks segadus lõppema, kui keegi seda edasi ei kaeba.

Reformierakonna üldkogu valis 25. mail toimunud üldkogul juhatusse erakonna esimehe, peaminister Andrus Ansipi kõrval tagasi rahandusminister Jürgen Ligi, välisminister Urmas Paeti, keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse, kultuuriminister Rein Langi, justiitsminister Hanno Pevkuri, sotsiaalminister Taavi Rõivase, riigikogu liikmed Kalev Lillo, Laine Randjärve, Valdo Randpere ja Jaanus Tamkivi ning Tartu linnapea Urmas Kruuse.

Uute liikmetena pääsesid juhatusse riigikogu liige Kaja Kallas, peaministri büroo toonane juht Kairi Uustulnd ja eurosaadik Kristiina Ojuland, kes heideti parteist hääletuspettusega seostatuna küll juba 5. juunil välja. Vanasse juhatusse kuulusid nende asemel riigikogu liikmed Arto Aas, Urmas Klaas ja Tõnis Kõiv.

Vahetult pärast Reformierakonna üldkogu puhkes parteis hääletuspettuse skandaal, kui selgus, et Lääne-Virumaal on mitme liikme teadmata nende eest juhatuse valimistel elektrooniliselt hääletatud. Kokku tuvastas partei sisevalimispettuste uurimiseks loodud töörühm 39 pettusejuhtumit Lääne-Viru, 24 Viljandi ja kaheksa Võru maakonnas.

Juuni alguses heitis Reformierakonna juhatus maine kahjustamise pärast parteist välja aastaid Lääne-Viru maakonnaorganisatsiooni juhtinud Ojulandi, kes aukohtu hinnangul organiseeris petuskeemi Lääne-Virumaal. Sisevalimistel häältega manipuleerimise üles tunnistanud Lääne-Viru arendusjuht Taimi Samblik astus parteist välja omal soovil vahetult enne juhatuse kogunemist.

Pettustega seostati ka Lääne-Viru maavanemat Einar Vallbaumi, kuid tema väljaheitmist ei pidanud aukohus vajalikuks. Juuni keskel teatas ta, et on otsustanud erakonnast siiski lahkuda. Lisaks astusid parteist pettuste tõttu välja Võrumaa ja Viljandimaa arendusjuht, kes olid häältega manipuleerimise üles tunnistanud, kirjutas BNS.