Ringhäälingunõukogu esimehe valimist puudutati esmaspäeval koalitsiooninõukogu koosolekul, kuid mingit ühisotsust vastu ei võetud.

"Sinissaare vastu ei protesteerinud keegi, kuid me ei käsitlenud seda teemat lõpuni," ütles toona BNS-ile koalitsiooninõukogu esimees Andres Tarand.

Fjuki kandidatuuri märkimist Tarand ei nimetanud, kuigi sellest oli kinnitamata andmetel juttu.

Fjuk ei kinnitanud oma kavatsust ringhäälingunõukogu esimehe kohale kandideerida, kuid ei lükanud seda ka ümber. "Ma ei kommenteeri," ütles Fjuk kolmapäeval BNS-ile.

Opositsiooni kuuluva Keskerakonna esindajana üheksaliikmelisse ringhäälingunõukokku kuuluv Peeter Kreitzberg ennustas, et valituks osutub keegi valitsusliidu poliitikutest.

Peale Sinissaare ja Fjuki kuulub koalitsioonist nõukokku mõõdukas Marju Lauristin, kes ilmselt ei pürgi esimehe kohale.

"Asja on arutatud, kuid ei sooviks sündmustest ette rutata," ütles Kreitzberg kolmapäeval BNS-ile. Nelja eksperdi hulgast Eesti Televisiooni (ETV) ja Eesti Raadio (ER) ringhäälingunõukogu esimehe valimine on Kreitzbergi hinnangul vähetõenäoline.

Riigikogu liikmetest kuulub nõukokku peale Fjuki, Kreitzbergi, Lauristini ja Sinissaare ka Villu Reiljan Rahvaliidust.

Neljast eksperdist said nõukogu liikmeteks TV3 endine juht Andres Jõesaar, audiitor Andres Root, Mõõdukate erakonda kuuluv ETV endine peadirektor ja meediaõppejõud Hagi Šein ning kirjastaja Silva Tomingas.

Ringhäälingunõukogu avaistung algab neljapäeval kell 15.30 Toompeal. Nõukogu esimees ja aseesimees valitakse salajasel hääletusel, mille reglemendis lepib nõukogu ise kokku.

ETV ja ER-i uue juhatuse peab uus nõukogu kinnitama hiljemalt 1. juuliks, uute juhatuste volitused algavad hiljemalt 10. juulil, mil lõpevad ETV ja ER-i praeguse peadirektori volitused.

Avalik-õigusliku raadio ja telejaama juhatuse esimehed ja liikmed määrab ametisse ja kutsub ametist tagasi ringhäälingunõukogu, nendega sõlmib, muudab ja lõpetab teenistuslepingud nõukogu esimees vastavalt nõukogu otsusele.

Ringhäälingunõukogu nõunik Merike Villard ütles BNS-ile, et ringhäälingunõukogul on võimalik ETV ja ER-i peadirektorid ametisse nimetada omal äranägemisel, kuid siiani on tehtud seda avaliku konkursi kaudu.