Tallinna teletornis on kaablišahtis iga korruse vahel spetsiaalsed tõkked, ütles Ringhäälingute Saatekeskuse AS-i tehnikadirektor Tiit Tamm esmaspäeval BNS-ile.

Tema sõnul on šaht iga korruse vahel spetsiaalse tuletõkkematerjaliga kinni ehitatud ning tule levik šahti kaudu korruselt korrusele on välistatud.

Tallinna teletornis on korrustevaheliseks tuletõkkeks kasutatud moodsat pastataolist massi, selgitas Tamm. Tema sõnul ei olnud algsed asbestluugid niivõrd kindlad.

"Ei oska täpselt öelda, missuguses seisus on Ostankino šahtid," ütles Tamm. Tema hinnangul ei ole Ostankino šahtides ilmselt tuletõkkeid uuendatud ning aspesttõkked olid oma aja ära elanud ja murenenud.

Algse projektiga võrreldes on Tallinna teletornis asi väga palju edasi läinud, kinnitas Tamm. Tema sõnul tehti viimased suuremad tööd ohutuse tugevdamiseks paar aastat tagasi.

Tamm meenutas, et ainus tuleintsident oli Tallinna teletornis selle ehitamise aegu olümpiaregati eel, kui alles poolvalmis tornis puhkes suur tulekahju.

"Seda tagada, et mitte midagi ei juhtu, on väga raske," nentis Tamm. "Kuid tulekustutus- ja signalisatsioonisüsteeme uuendatakse ja kontrollitakse pidevalt."

Tulekaju puhkemisel peab tule leviku tema sõnul automaatselt peatama gaasikustutussüsteem, mis hõlmab šahte ja kõiki korruseid.

"Eriti raske võib olla, kui tuli peaks lahti minema ajal, kui 21. korrusel on kohvikus külastajad," lausus Tamm. "Samas on aga vastavalt projektile külastajate arv piiratud ning peale liftide on evakueerimiseks trepid, mida kuuldavasti kasutati ka Ostankinos."

Moskva Ostankino teletorni ülemistel korrustel puhkes pühapäeva pärastlõunal tulekahju, mis levib kaablišahti kaudu alumistele korrustele.

Tuletõrjujate katsed tule laskumist tõkestada ei ole andnud tulemusi.

Ostankino teletorni kokkuvarisemise ohus on ümbruskonnast inimesed evakueeritud.

Tuli puhkes 33 aastat tagasi valminud Euroopa kõrgeimas, 540 meetri kõrguses teletornis 460 meetri kõrgusel. Pühapäeva õhtuks oli tuli langenud 360 ning keskööks 220 meetri kõrgusele.