Eesti Post toimetab 17. novembriks hindade ümberarvutamist lihtsustava vidina kõigile Eesti leibkondadele ehk kokku 561 000 aadressile. „Tänaseks on neid välja saadetud umbes 350 000,“ rääkis Bärenklau.

Eurokalkulaatorid tootis Eesti jaoks spetsiaalselt Hiina ettevõte Putian Hanjiang Bai Li Electronics Co, ühtekokku valmistati neid 580 000 tükki ning lisaks otsepostitusele jagatakse seadeldisi sõjaväeosadele, vanglatele, sotsiaalhoolekandeasutustele ja bussiettevõtetele.

Ajakirjandusse on jõudnud ka juba esimesed teated, et kõik arvutid pole töökorras. Bärenklau sõnul on seni tegemist siiski vaid üksikjuhtumitega. „Viimase seisuga oli tagasi toodud ainult veidi üle 20 kalkulaatori. Kas nad on ka tegelikult vigased, selgub ekspertiisi käigus. Võib-olla mõni inimene ei osanud seda lihtsalt kasutada ja tõi tagasi terve asja,“ rääkis Bärenklau.

Kalkulaatorite garantii kehtib kaks aastat ja garantiivahetust teostab kauplusekett Euronics. „Eksperdid annavad tavaliseks veaprotsendiks 0,1−0,3, mis on selliste suurte partiide puhul täiesti normaalne. Seda ette arvestades on tootja andnud juba omalt poolt, oma kulu ja kirjadega kaasa garantiivaru,“ lisas Bärenklau. 561 000 kalkulaatori puhul võiks seega praagiks osutuda pooltuhat kuni 1700.

Kogukulu umbes 5,5 miljonit

Eurokalkulaatorite valmistamine läks maksma 4,5 miljonit krooni, millele lisandub veidi üle miljoni krooni ulatuv kohaletoimetamise kulu. Rahandusministeeriumi poolt Eesti Postiga sõlmitud leping hõlmab komplekteerimist, erikujundusega ümbrike ja kaaskirjade trükkimist ning kohale saatmist.

Kokku lähevad eurokalkulaatorid seega riigile maksma umbes 5,5 miljonit krooni, millest poole saab Eesti tagasi Euroopa Komisjonilt.

Kui kellegi postkasti ei ole 17. novembriks kalkulaatorit jõudnud või on saadetis kahjustatud, saab võtta ühendust Eesti Posti klienditeenindusega või anda teada Euroinfo telefonil 800 3330.