ETV tänase "Foorumi" saatekülalised olid Rait Maruste Reformierakonnast, Sven Mikser Sotsiaaldemokraatlikust erakonnast, Urmas Reinsalu Isamaa ja Res Publica Liidust (IRL) ja Aivar Riisalu Keskerakonnast.

Ilvese programm on tema eelnev ametiaeg - Reinsalu sõnul iseloomustab Ilvest tema seismine julgeoleku eest. Ta tõi näiteks pronksiööd, idarahaskandaali ja Gruusia sõja.

Ilvesel puudu suhtlemisoskusest rahvaga

Ka Maruste sõnul on istuv president täitnud põhiseadusliku funktsiooni. Need on eeskujulikult täidetud. Poliitika kujundajaks on Eestis erakondlik maastik. Pisut on Maruste sõnul Ilvesel puudu jäänud suhtlemisoskust rahvaga.

Mikseri sõnul on debattidel liigselt keskendutud presidendi rollile. Kui Indrek Tarand ütleb, et tema näeb presidendil suuremat poliitilist rolli, siis peaks ta Mikseri sõnul välja tulema oma programmiga.
Mikser ütles, et tema jaoks on selgelt sümpaatsem kandidaat Ilves.

„Programm avalikustatakse laupäeval, kui tal on selleks legaalne õigus,“ sõnas Riisalu. „Poliitikat kujundavad erakonnad ja president peaks teostama nende üle järelevalvet.“

Riisalu: tavakodanik on täna kaitseta

Riisalu sõnul ei ole Keskerakonnast riigi juhtimises täna mingit abi, sest mitte üksi algatus ei jõua seadustesse, isegi mitte pressiteadetesse. „Parlament ei kuula sõnakestki opositsiooni juttu,
see on ühiskonnale ohtlik,“ leidis Riisalu. „Liiga palju autokraatiat jõulise peaministri kaudu on tänases Eesti ühiskonnas olemas.“

President peaks lähtuma sellest, mis oleks kodanikkonnale parim, ta peaks olema poliitilise süsteemi audiitor või raamatupidaja, leidis Riisalu, kelle sõnul on tavakodanik täna kaitseta. Ta leiab, et president peaks momentaalselt sekkuma praegusesse tagatoa poliitikasse.

Mikser rahutas riigikogu kolleegi ja ütles, et valitsus on kollektiivne organ.

Kui Tarandit peetakse Keskerakonna protsetikandidaadiks, siis Riisalu sõnul on see rumal jutt. „Indrek Tarand saab täna väga hästi aru, et Eestis olulised otsused langetatakse praegu suhteliselt kitsas ringis. Otsustamine on läinud liiga kitsa grupi inimeste kätte, ei arvestata kodanikkonna huvisid,“ rääkis Riisalu. Selles seisnebki Riisalu sõnul Tarandi protest, protest parteide tagatubade poliitika vastu, mistõttu peaks hakatama edaspidi presidenti otse valima.

Mikser oli nõus, et põhiseaduslik presidendi valimise kord on mõneti ajale jalgu jäänud.

Reinsalu sõnul on põhjendamatu riigipea pädevusi laiendada.

Demograafiline olukord ja majandus

Reinsalu sõnul peaks kindlasti kajastama demokraatilist olukorda. See on väga tõsine väljakutse ka riigipeale. Ja teine teema puudutab tema sõnul majandust. Kuidas meie tootmist ja ettevõtlust soodustada ja eksporti tõsta. Need on Reinsalu hinnangul kaks märksõna, millega riigipea peab tegelema.

Riisalu tunnistas, et Reinsalu räägib õiget juttu ja ta toetab seda mõtete.

Mikser tõi välja president Ilvese aastapäevakõned, kus demograafia teema on olnud väga kõrgel kohal ja märkis, et presidendi initsiatiivid on ühiskonnas kõlanud.

„Mul on täiesti teistsugune nägemus sellest, kuidas näiteks on valitsus korraldanud peretoetused,“ rääkis opositsioonis oleva erakonna esimees Mikser.

Rändesaldo positiivseks muutumise puhul on Reinsalu sõnul märksõnadeks haridus ja tööhõive.

Meenutades Ülle Aaskivi üleskutset

„Tänased parlamendi liikmed ei oma oma ajusid,“ ütles Riisalu. „Nad ei hääleta mitte kunagi oma südametunnistuse järgi, nad hääletavad nii, nagu neid kästakse. Ka mina teen seda.“

Mikser kinnitas, et presidendivalimiste hääletavad kõik oma südametunnistuse järgi. „Kõik saadikud peaksid hääletama oma südametunnistuse järgi,“ kinnitas Mikser.

Mikser lisas, et presidendi moraalne autoriteet võiks aidata muuta lisaks poliitikutele ka ühiskondlikke moraalseid hinnanguid.

Riisalu avaldas lootust, et Indrek Tarandist saab väga hea Eesti president, sest ta tunneb Eestit.

Keskerakondlase Aivar Riisalu sõnul ei ole Keskerakonnast riigi juhtimises täna mingit abi, sest mitte üksi algatus ei jõua seadustesse, isegi mitte pressiteadetesse.

„Parlament ei kuula sõnakestki opositsiooni juttu,
see on ühiskonnale ohtlik,“ leidis Riisalu "Foorumi" saates esinedes. „Liiga palju autokraatiat jõulise peaministri kaudu on tänases Eesti ühiskonnas olemas.“

President peaks lähtuma sellest, mis oleks kodanikkonnale parim, ta peaks olema poliitilise süsteemi audiitor või raamatupidaja, leidis Riisalu, kelle sõnul on tavakodanik täna kaitseta. Ta leiab, et president peaks momentaalselt sekkuma praegusesse tagatoa poliitikasse.

Sotside esimees Sven Mikser rahutas riigikogu kolleegi ja ütles, et valitsus on kollektiivne organ.

Kui Tarandit peetakse Keskerakonna protsetikandidaadiks, siis Riisalu sõnul on see rumal jutt. „Indrek Tarand saab täna väga hästi aru, et Eestis olulised otsused langetatakse praegu suhteliselt kitsas ringis. Otsustamine on läinud liiga kitsa grupi inimeste kätte, ei arvestata kodanikkonna huvisid,“ rääkis Riisalu.

Selles seisnebki Riisalu sõnul Tarandi protest, protest parteide tagatubade poliitika vastu, mistõttu peaks hakatama edaspidi presidenti otse valima.

Mikser oli nõus, et põhiseaduslik presidendi valimise kord on mõneti ajale jalgu jäänud.

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Urmas Reinsalu sõnul peaks president oma järgmisel ametiaja töös kindlasti käsitlema Eesti demograafilist olukorda ja majandust.

See on väga tõsine väljakutse riigipeale, leidis ta "Foorumi" saates esinedes. Ja teine teema puudutab tema sõnul majandust. Kuidas meie tootmist ja ettevõtlust soodustada ja eksporti tõsta. Need on Reinsalu hinnangul kaks märksõna, millega riigipea peab tegelema.

Keskerakondlane Aivar Riisalu tunnistas, et Reinsalu räägib õiget juttu ja ta toetab seda mõtete.

Sotside esimees Sven Mikser tõi välja president Ilvese aastapäevakõned, kus demograafia teema on olnud väga kõrgel kohal ja märkis, et presidendi initsiatiivid on ühiskonnas kõlanud.

„Mul on täiesti teistsugune nägemus sellest, kuidas näiteks on valitsus korraldanud peretoetused,“ märkis opositsioonis oleva erakonna esimees Mikser.

Rändesaldo positiivseks muutumise puhul on Reinsalu sõnul märksõnadeks haridus ja tööhõive.

"Foorumis" saates olid Rait Maruste, Sven Mikser, Urmas Reinsalu ja Aivar Riisalu.