Riisalu ütles BNS-ile, et kui esmaspäeval erakonnast lahkujate põhikonflikt läks isiklikuks, siis temal ei ole parteis isiklikku konfllikti kellegagi.

"See on põhiline põhjus, miks ma lahkujatega ei ühinennud, sest minul isiklikku solvumist minul ei ole. Minu 45. koht valimistel Keskerakonna üldnimekirjas ei kõnele minu parteisisesest protežeerimisest kellegi poolt. Mina olen oma kohad kätte võidelnud toore jõuga," lausus Riisalu.

Riisalu sõnul on Keskerakonna kriis ilmavaateline ja kui ta näeb, et tsentristlik ilmavaade erakonnast võimule ei pääse, langetab ta uusi otsuseid.

"Keskerakond selgelt ei esinda täna keskerakondlikku ilmavaadet. Kui tsenrtristliku ilmavaate propageerimine võimaldab meil sotsiaaldemokraatidest eristuda, siis ma enda jaoks probleeme ei näe. Kui seda aga ei juhtu, siis ma näen enda jaoks sügavaid probleeme. Minu jaoks ei ole partei inimeste kogum, vaid maailmavaade ja soov esindada inimesi, kes jagavad minu ilmavaadet. Sotsid möllavad praegu meiega samas nišis. Loogiliselt võttes peaksime me sotsidega ühinema, aga see ei ole võimalik," lausus Riisalu.

Ta märkis, et Keskerakonna ilmavaate küsimust on erakonna juhatus arutanud ja inimesed on möönnud, et ilmavaateline kattuvus sotsidega on teema, mida peaks arutama.

Euroopa Parlamendi liikmed Siiri Oviir ja Vilja Savisaar-Toomast, endised siseministrid Ain Seppik ja Toomas Varek ning riigikogu liikmed Inara Luigas, Lembit Kaljuvee, Deniss Boroditš ja Rainer Vakra otsustasid esmaspäeval Keskerakonnast lahkuda.

Avalikkusele esmaspäeval tehtud kirjalikus pöördumises kirjutasid lahkujad, et nad on olnud kannatlikud ja püüdnud muuta Keskerakonda avatumaks ning soovinud kasvatada loovat ühtsust, kuid nende seisukohtade ja tõekspidamistega pole erakonna juhtimisel arvestatud. Lahkujatest kuulusid Ain Seppik ja Deniss Boroditš Keskerakonna juhatusse.

Märtsi keskel otsustas Keskerakonna juhatus partei juhtimisstiili kritiseerinud Kalle Laaneti erakonnast välja arvata. Riigikogu valimistel parlamendis 26 mandaati saanud Keskerakonna fraktsiooni suurus kahanes esmaspäeval 21 liikmeni. Euroopa Parlamendi liikmete Siiri Oviiri ja Vilja Savisaar-Toomasti lahkumise tõttu kaotas Keskerakond ka oma esindatuse europarlamendis.