Solman meenutas, et aastaid tagasi hakkasid Balti jaama juures kogunevad kodutud ligidal asuvast Olevistest abi otsima ja nii on kirik neid inimesi ikka jõudumööda aitama jäänud.

"Peame sama oluliseks enda missiooni juhtida tähelepanu vaesusriskis elavatele inimestele, sest vaesus on meie ühiskonnas igapäevaselt eksisteeriv nähtus, mida ei tohiks jätta tähelepanuta. Ehkki väike Eesti riik on olnud tubli ja 20 aastaga saavutanud enamat kui mõni teine euroala riik, siis ebavõrdsuse ja varandusliku lõhe tõttu me ennast esiritta sättida ei saa," nentis Solman.

Statistikaameti detsembrikuu andmetel elas 2012. aastal suhtelises vaesuses inimene, kelle kuu netosissetulek oli väiksem kui 329 eurot (2011. aastal 299 eurot) ja absoluutses vaesuses inimene, kelle kuu netosissetulek oli väiksem kui 196 eurot (2011. aastal 186 eurot).

Võrreldes 2011. aastaga elanike sissetulekud suurenesid, ent suurenes ka sissetulekute ebavõrdsus. 2012. aastal erinesid elanikkonna vaeseima ja rikkaima viiendiku sissetulekud 5,5 korda. Vaesusest on rohkem ohustatud mittetöötavad või madala sissetulekuga inimesed.

Vaesus mõjutab ka edukaid

Supiköögi toetuseks saab annetada
Oleviste kogudusel on loodud eraldi konto kodutute aitamiseks (www.oleviste: Oleviste Kogudus SEB 10220025984010), millele laekunud annetustest toetatakse aastaringselt Põhja-Tallinna supikööki.
"Tahame tähelepanu juhtida, et ühiskond on tervik ja lõhed ühiskonnas ohustavad samamoodi hästi hakkamasaavaid inimesi, nende turvalisust, sest pole võimalik ehitada müüri vaeste ja rikaste vahele, ühtede probleemid hakkavad varem või hiljem mõjutama teiste käekäiku, eriti väikeses ühiskonnas nagu Eesti," selgitas Solman.

Puudu on tema sõnul eelkõige solidaarsusest ja vaesemate inimeste mõistmisest. "Tihti peetakse neid ülekohtuselt oma vaesuses ainuisikuliselt vastutavaks ja arvatakse, et kui puudustkannataja rohkem pingutaks, tuleks ta vaesuslõksust välja," kommenteeris Solman.

Paraku osutavad ka statistikaameti andmed sellele, et "vaesus sünnitab vaesust". Kõige paremini elavad ühiskonnas lasteta paarid, kes mõlemad teenivad täississetulekut.

Kolme või enamat last kasvatavad pered, samuti üksikvanemad, töötud ja üksikud inimesed on jätkuvalt löögi all. "Süüdlaste otsimise asemel on mõistlik tunnistada, et tänane ühiskond on meie endi tegevuse tulemusena kujunenud ebavõrdseks. Seega on meie endi tegevuse tulemusena võimalik seda ebavõrdsust muuta," lisas Solman.

Paljud eestlased kardavad tema sõnul suurt idanaabrit, Vene riigi ähvardavat käitumist ja peavad seda potentsiaalseks ohuks riiklusele, samas nägemata, et hoopis lähedamal varitseb suur oht, milleks on jätkuv lõhenemine vaesteks ja rikasteks.

Tänases ühiskonnas tekitab vaesus uut vaesust ja ebavõrdust, meelehärmi ja kibedust ning pettumust oma riigis. "See peaks aga olema ajaloos juba läbitud õppetund, kui pettunud inimesi manipuleeriti ja hullutati loosungitega võrdsusest ja vendlusest," hoiatas Solman.

"Vaesusega mitte tegelemine võrdub raiskamisega ühiskonnas: puuduses elevate inimeste käitumisest tulenevad osaliselt ka turvalisuse probleemid, mille likvideerimine on ühiskonnale kulukam kui ennetamine. Vaesemate inimeste, eriti laste annete ja potentsiaali raiskulaskmine, tekitab omakorda majanduslikku kahju, mis nende eneseteostuse väljendamisvõimaluse korral võiks ühiskonnale hoopis kasu tuua," kinnitas Solman.

"Lapsed ei ole saanud endale tingimusi valida ning kui nad kasvavad üles vaesusriskis, puuduses, siis vastutab ühiskond põhjendamata ja ebaõiglaste võimaluste ning kehvema stardipositsiooni eest. Lastel ei tohiks olla ees "vasuse klaaslage". Peame kehvemates oludes peresid piisavalt toetama ja seda just laste huvides, et nendest kasvaksid täisväärtuslikud ühiskonna liikmed," lisas Solman.

Oleviste kirik ootab annetusi

Neljapäeval, 26. detsembril, kell 12.00 on Oleviste kirikus kodutute -ja vähekindlustatud inimeste jõulupuu. Taas oodatakse kirikusse riideannetusi - sokke, kindaid, salle, jopesid, teksapükse ja talvesaapaid.

Samuti on teretulnud toiduannetused - kohvilauale võileibu, pirukaid, piparkooke, hoidiseid, mahla - seda toidukraami, mis südamel on nõrgemale ära anda.

Inimesi oodatakse ka appi teenindama:
26. jaanuaril kell 10-12.00 kiriku käärkambrisse (katame kohvilaua, määrame meeskonnad toidu-, joogi ja riiete jagamiseks).
25. jaanuaril kell 16.00 koguneme kirikusse, et sorteerida jagamiseks riideannetused.

Tänulikud ollakse ka vabatahtlikele, kes saavad ürituse lõppedes appi koristama jääda.

Kodutute töö toetuseks:
SEB 10220025984010
Oleviste kogudus