"Kui me võtame riski ja läheme lepitaja juurde ja pärast öeldakse, et nii, teil on lepitusmenetlus pooleli ja streigiõigust ei ole, siis ei ole meil mitte midagi teha," selgitas Katrin Rehemaa Delfile.

Ka kinnitas Rehemaa, et ametlikku kutset lepitaja juurde pole meedikud saanud. 

Seadus ei näe ette võimalust, et ühes ja samas töötülis viiakse läbi lepitusmenetlus kaks korda. Kollektiivse töötüli lahendamise seaduse järgi tekib streigiõigus, kui lepitusprotseduurid on läbitud. Kui lepitusmenetlus on pooleli, siis streigiõigust ei ole.

Eesti arstide liidu, Eesti tervishoiutöötajate kutseliidu ja Eesti haiglate liidu vahelises kollektiivses töötülis toimus lepitusmenetlus riikliku lepitaja kohusetäitja Henn Pärna juures eelmisel talvel. Riikliku lepitaja kohusetäitja pooltele leppimisettepanekut ei teinud, koostati eriarvamuste protokoll ja menetlus lõpetati 26.01.2012.a.

"Tervishoiutöötajate streigi algusest peale on otsitud võimalust, kuidas streik maha suruda ja lõpetada, selle asemel, et hakata lahendama tervishoiutöötajate lahkumisest tingitud probleeme, mis on praeguse kriisiolukorra tegelik põhjus," teatasid meedikud.

Mitu korda on tööandjad püüdnud alustada uusi läbirääkimisi, esitanud uue kollektiivlepingu projekti ja kutsunud läbirääkimistele uusi osapooli. Uute läbirääkimiste alustamine lõpetaks töötüli ja võtaks arstide liidult ja tervishoiutöötajate kutseliidult streigiõiguse. "Nüüd proovitakse sama trikki riikliku lepitaja kohusetäitja poolt uue lepitusmenetluse alustamisega," lausus Rehemaa. 

Arstide liidu ja tervishoiutöötajate kutseliidu eesmärk ei ole streikida, vaid saavutada streigi survel oma eesmärgid – pidurdada arstide ja õdede lahkumist Eestist ja peatada tervishoiusüsteemi lagunemine. 

"Ootame haiglate liidult vastust oma ettepanekutele kollektiivlepingu kohta ja soovime jätkata läbirääkimisi. Kutsume osalema ka sotsiaalministrit ning haigekassa juhti, et võimalikult kiiresti sõlmida kokkulepe, kasutades haigekassa maksimaalseid seaduslikke võimalusi," seisab tervishoiutöötajate pressiteates.