Ajakirja kogutiraaž on 490 000, millest 410 000 eksemplari on eesti keeles ja 80 000 vene keeles. Otsepostiga saadetakse kodudesse 471 000 eksemplari., ütles ELISe juhataja Hannes Rumm.

Rummi sõnul on ajakirja eesmärk äratada lugejates huvi ning mitte sarnaneda tavalise kroonuliku eurobrošüüriga. “Eesmärk on olla vormilt ja sisult võimalikult ajakirjapärane, sest ajakirju on inimesed harjunud lugema,” lausus Rumm.

Ajakirjas Eesti Otsus saavad sõna nii läbirääkimiste pidajad ehk esmased infoallikad ning inimesed, keda läbirääkimiste tulemused otseselt puudutavad. Rumm ütles, et kuna kahe kuu pärast on Riigikogu valimised, siis on ajakirjas välditud poliitikuid, sest muidu oleks võidud ajakirja süüdistada mõnele poliitikule propaganda tegemises. Rummi sõnul saavad poliitikustest ajakirjas sõna vaid president Arnold Rüütel ning kaks vastandlikel seisukohtadel olevat omavalitsusjuhti.

“Liitumisläbirääkimised kestsid ligi viis aastat ning selle suure töö tulemust on tarvis tutvustada kõigile kodanikele,” ütles Rumm ajakirja tutvustades ajakirjanikele.

Rumm ütles, et ajakirjas käsitletakse läbirääkimiste teemasid, mille mõju on ühiskonnale tulevikus kõige suurem. Nendeks on eelarve, põllumajandus ja kalandus, energeetika, keskkond, reisimine ja piir ning maksud. Rummi sõnul tuli tekstide koostamisel arvestada, et need poleks liiga keerulised ega ka liiga lihtsad. Kuna ajakirjas on teemade käsitlemise maht piiratud, siis on kõigi teemade juures on ka viited täiendavale infole internetis.

Ajakiri sai Rummi sõnul oma nime president Arnold Rüütli sissejuhatavast tekstist. Algselt kavandati ajakirja nimeks Otsustaja, aga siis selgus, et mõni aasta tagasi on samanimeline ajakiri ilmunud ja selle nimi kaubamärgina patenteeritud. Soomlased küsisid nime kasutamise eest 250 eurot, lisas Rumm. Kuna see selgus vahetult enne ajakirja valmimist, siis valiti kiiresti sellele sarnanev nimi.

“Rahvahääletusel on iga Eesti kodanik ise otsustaja, kõigil meil on selleks võrdne sõnaõigus,” kirjutab ajakirja avaveerus president Arnold Rüütel. “Ma usun, et iga kodanik teeb oma otsuse suurima vastutustundega. See eeldab taas kord põhjalikku tööd — üksikasjalikku süvenemist liitumistingimustesse.”

Ühe ajakirja maksumus koos kojutoimetamisega on 3 krooni ja 10 senti, mis teeb kogu projekti omahinnaks 1,52 miljonit krooni.

Ajakirja Eesti Otsus esikaanel on laulukaare all olevad rahvariides laulutüdrukud, laulukaare kohal Tallinnas toimunud Eurovisiooni õhtujuhid Annely Peebo ja Marko Matvere ning teleseriaalist “Õnne 13” tuntud Alma ja Johannes ning esiplaanil hoojooksu tegev kümnevõistleja Erki Nool.

Ajakirja koostamise eel teostati Emoris ka fookusgrupi uuring, et saada teada, kuidas ja mida inimesed soovivad sellest lugeda. Ajakirja koostamise eel võeti arvesse ka rootslaste eeskuju, kes enne oma rahvahääletust euroliiduga liitumiseks andsid välja kolm euroteemalist ajakirja.

Rummi sõnul on võimalik, et ELIS annab järgmisel aastal enne euroreferendumit välja veel mõne ajakirja numbri, kuid see selgub sellest, kuidas inimesed ajakirja vastu võtavad ning kuidas levifirma oma tööga hakkama saab.

Rumm ütles, et kõik inimesed, kelle postkasti Eesti Otsus mingil põhjusel ei jõua, võivad ajakirja saamiseks pöörduda tasuta euroinfotelefoni poole numbril 0 800 3330.