Välisminister Urmas Paeti sõnul on Eesti ja Gruusia koostöös valminud mängufilmi „Mandariinid“ filmitegijate oskus selgitada inimlikust vaatenurgast poliitilisi ja julgeolekuprobleeme tunnustamist väärt, vahendab välisministeeriumi pressiesindaja.

„Film on pälvinud mitmeid auhindu rahvusvahelistel filmifestivalidel juba praegu. Parimale võõrkeelsele Oscarile nomineerituks osutumine oleks aga Eesti filmiajaloos esmakordne ning tunnustus ja visiitkaart nii meie filmiloomingule kui ka kogu riigile,“ lisas ta.

„Mandariinid“ on osalenud kahekümne kaheksal rahvusvahelisel filmifestivalil ja pälvinud kaheksateist auhinda - Tallinnas PÖFF-il parima Eesti filmi ja rahvusvaheliste filmiklubide föderatsiooni auhinna, Varssavi filmifestivalil parima režissööri ja publiku auhinna, Mannheim-Heidelbergi festivalil žürii eriauhinna, publiku auhinna ja Saksamaa kinolevitajate soovituse, Grand Prix festivalidel War on Screen, Bifest Bari ja Oostende, parima filmi ja stsenaariumi auhinna Fajri filmifestivalil Iraanis, parima meesnäitleja auhinna festivalil Eurasia Kazahstanis, žürii eripreemia Jeruusalemas, parima režissööri auhinna Tbilisis, publiku preemia Palm Springsis, 3. koha Seattle´is ning žürii premia Wine Country filmifestivalil Californias. „Mandariinid“ on pälvinud välisministeeriumi kultuuripreemia, Eesti Kultuurkapitali Aasta Filmi ja Eesti Filmiajakirjanike Ühingu Aasta Filmi 2013. aastal.

Eesti-Gruusia mängufilm „Mandariinid“ esilinastus möödunud aasta 31. oktoobril. Filmi režissöör on Zaza Urushadze ning produtsent Ivo Felt. Filmi tegevus toimub 1992. aastal Abhaasias, kus abhaasid sõdivad, et Gruusiast lahku lüüa. Põline eestlaste küla maalilises paigas mägede ja mere vahel on tühjaks jäänud, sõja lähenedes on eestlased oma ajaloolisele kodumaale tagasi pöördunud. Külla on elama jäänud vaid Ivo (Lembit Ulfsak) ja tema naaber, mandariini-istanduse omanik Markus (Elmo Nüganen). Ka Markus kavatseb Eestisse sõita, aga alles pärast seda, kui mandariinisaak on korjatud. Sõda jõuab külani, toimub grusiinide ja abhaaside verine lahing. Ivo ja Markus leiavad lahingupaigalt ühe ellujäänu – abhaaslase Ahmedi, kelle Ivo enda juurde koju paranema viib. Öösel hukkunuid mattes avastab Markus, et ka üks grusiin on elus, kuigi raskelt haavatud. Ka tema viiakse Ivo juurde. Nii satuvad ühe katuse alla kahe vastasleeri võitlejad.