“Gazpromi otsus katkestada gaasitarned Ukrainale on kahetsusväärne,” ütles Eesti välisministeeriumi pressiesindaja Ehtel Halliste Postimehele. “Sellised sammud võivad mõjuda halvasti nii inimeste tervisele kui ka konkreetse piirkonna ja kogu Euroopa majandusele.”

“Lahenduse otsimisel on oluline roll ELil,” tähendas Halliste. “Peame oluliseks, et EL töötaks välja ühise energiapoliitika.”

Venemaa ja Ukraina gaasitüli arutabki täna Brüsselis kogunev ekspertgrupp. Eestit esindab töögrupis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kütuse- ja energiaturu talituse juhataja Ando Leppiman. “Eesti huviks on, et meie gaasivarustus säiliks ja võimalikult madala hinnaga,” märkis ta.

Leppiman möönis, et kui läbi Ukraina kulgevad Vene gaasitarned on nüüd sattunud löögi alla, suurendab see Lääne-Euroopa riikide huvi näiteks Läänemere põhja rajatava Vene-Saksa gaasitoru vastu.

Praegu on aga Leppimani kinnitusel sõlmküsimuseks, milliseks kujunevad Ukraina maagaasi transiiditariifid, mis kujundavad gaasi hinna Lääne-Euroopa jaoks.