Keeleinspektsioon peab sealjuures oma töö planeerimisel arvestama õpetajate osalemisega programmis.

“On tähelepanuväärne et Keskerakond seisis parlamendis lõpuni eesti keele õpetamise nõude vastu — üks meie praegune valitsuserakond ilmselt ei soovi ühiskonda keeleõppe abil liita,” ütles IRLi parlamendisaadik Trivimi Velliste.

Seadusemuudatusega kehtestati keeleseaduse täitmise üle riikliku järelevalve kord ja sätestati seda järelevalvet teostava keeleinspektsiooni pädevus, teatas Delfile IRL pressisekretär.

Lisaks loodi võimalus tunnistada kehtetuks võltsitud keeletunnistused ning täpsustati ka eesti keele tasemeeksamite sooritamise korda.

“Isamaa ja Res Publica Liit on seda meelt, et inspektsiooni volitused on praegu liiga kitsad ja meie järgmine riigikogu peaks kindlasti muutma inspektsiooni ametiks,” ütles Velliste.

“Eesti keel peab tõrjelahinguid kahel rindel, ühelt poolt ei ole kadunud vene keele surve ja teiselt poolt kasvab märkamatult inglise keele surve. Ma ei nõustu nendega, kes kinnitavad, et eesti keelt ei ähvarda mitte miski, leian, et me peame ise oma keelt kaitsma,” sõnas Velliste