Piirhindade arvutamise kohustus 50-protsendilise soodusmääraga ravimitele tuleneb ravikindlustuse seaduse muudatusest, mis võeti vastu tänavu 18. märtsil. See seadusmuudatus oli riigikogu kavas mitu aastat, kuigi koos muudatusega, et 50-protsendilise soodusmääraga ravimitel kaotatakse ka soodustuse ülemmäär 200 krooni ühe retsepti kohta. Majandussurutise tingimustes jäi muudatuse teine pool kahjuks tegemata, ütles sotsiaalministeeriumi ravimiosakonna peaspetsialist Katrin Pudersell BNS-ile.

Alates 1. juulist lisandub soodusravimite loetellu ka üheksa 50-protsendilise soodustusega ravimit, kümme 75-protsendilise soodustusega ravimit ja kuus 100-protsendilise soodustusega ravimit. Nendest muudatustest on haigekassale kõige kulukam diabeetilise neuropaatilise valu ravimite (gabapentiin, duloksetiin) soodustamine, mis toob ravikindlustusele lisakulutusi ligikaudu viis miljonit krooni aastas. Neile järgneb uue epilepsiaravimi levetiratsetaami soodustamine, mis toob lisakulu ligikaudu kaks miljonit krooni aastas. Katrin Pudersell prognoosis, et muude ravimite seekordne lisamine soodusravimite loetellu olulist täiendavat kulu riigile ei põhjusta.

Kõigi uute, 1. juulist soodustusele lisanduvate ravimite osas on sõlmitud hinnalepped või kehtestatud piirhinnad. Pudersell märkis, et kõigi 50-protsendilise soodustusega ravimite osas veel vajalikke hinnaleppeid sõlmitud ei ole, kuid seda tehakse järgemööda kooskõlas vastava ravikindlustuse seaduse rakendussättega. Ravimite osas, mille puhul mõistliku aja jooksul hinnakokkuleppele ei jõuta, algatatakse ka järgemööda soodusravimite loetelust väljaarvamise menetlus.