Minister Lukasele saadetud pöördumises väidavad õpetajad, et koolidel pole vajalikke seadmeid ning lisaks ärritab salvestamiskohustus lõpueksameid sooritavaid õpilasi, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Praegu puudub paljudes koolides kvaliteetseks lindistamiseks vajalik tehnika ja koolidel pole ka ette nähtud vastavaid eelarvelisi vahendeid selle muretsemiseks. Riiklik eksami- ja kvalifikatsioonikeskus suudab paraku pakkuda vaid eelmistest aastatest seisma jäänud lindikassette, millele pole võimalik kvaliteetselt salvestada," selgitavad Tallinna inglise keele õpetajad haridus- ja teadusministrile.

Prantsuse lütseumi direktor Lauri Leesi rääkis eile, et ka tema koolil pole tehnikat, millega juba mais toimuvaid võõrkeele suulisi riigieksameid saaks lindistama hakata. „Ma helistasin eksamikeskusesse ja küsisin, et kuidas ma selle lindistamistehnika koolile saaksin. Mulle öeldi, et neil pole peale lintide midagi anda. See tähendab, et kool peab ise hakkama kallist tehnikat ostma," lisas Leesi.

Samuti tekitab lindistamiskohustus Leesi sõnul vajaduse leida inimene, kes oskab tehnikaga ringi käia.

Tallinna hariduskorralduse teenistuse direktori Meelis Kondi sõnul on tehnika soetamise kohus­tuse andud riik, seega peaks riik ka tehnika muretsema. „Enne eksami läbiviimise korra täiendamist oleks ministeerium pidanud selgeks tege­ma, kui palju selline korralduse muudatus maksma läheb," kõne­les Kond.

Eesti õpilasesinduste liidu avaliku poliitika juhi Erkki Jaanholdi sõnul on õpilaste arvates eksamite lindistamine osalt positiivne, sest see aitab hiljem eksamihinnet vaidlustada. „Kuid samal ajal peab kogu lindistamisprotsess olema inimlik. See tähendab, et diktofoniga salvestamine ei tohi õpilasi häirida," selgitas Jaanhold.

Riikliku eksami- ja kvalifikatsioonikeskuse direktori Robert Lippini sõnul salvestustehnikat võõrkeele suulise eksami lindistamiseks eksamikeskusest laenata ei saa.

Küll saadab eksamikeskus koos eksamimaterjalidega kooli vastavalt eksaminandide arvule audiokassetid. Lippin pakub koolidele välja võimaluse kasutada lindistamiseks sülearvuteid, mis riik on õpetajatele andnud.

„Projekti „Sülearvuti õpetajale" raames varustati kõik Eesti koolid 2008. aastal sülearvutitega, mille riist- ning tarkvaraline varustatus võimaldab täiel määral eksami suulise osa arvutis salvestamist ning eksamitulemuste DVD-plaadile kandmist," selgitas Lippin.

DVD-toorikud peaks soetama kool. Vajalik salvestamise tarkvara on Lippini sõnul arvutites olemas.

Robert Lippin oli nõus, et eksami­olukord loomulikult erineb ta­va­pärasest ja on pingelisem. „Aga salvestamine toimub ennekõike eksaminandi huvides ja seda eelkõige juhuks, kui eksamitulemust soovitakse vaidlustada," selgitas eksamikeskuse juht.