Kuigi president Toomas Hendrik Ilvese ja ta kaasa Evelin Ilvese Ärma talu pole riigipea ametlik residents, maksab riik kinni nii majapidamiskulud kui ka kolme tallu värvatud teenija palga, kirjutab SL Õhtuleht.

Kokku kulub Ärma talule kuus üle 50 000 krooni, mis hõlmab presidendi makset abikaasale pangalaenu katteks ja riigi tasutavat talu ülalpidamise kulu.

Septembris tallu palgatud kohalikud teenijad — kaks aednikku ja perenaine — peavad maja ja aia korrashoidmise kõrval osutama pererahvale muidki teenuseid alates terve pere rõivaste triikimisest ja toidulaua katmisest ning lõpetades lillede kastmise ja prügiämbri tühjendamisega.

Teenijate seltskond palgati Ärmale Ilvese presidendiaja lõpuni, riik maksab perenaise ja komandandina töötavale Erika Kampusele 8636 ning aednikele-töömeestele Tõnu Janterile ja Lembit Raalile 5182 krooni kuus.

President Ilvese kodutalu ülalpidamine riigi poolt on pretsedent — näiteks ekspresident Arnold Rüütlile ei pidanud riik vajalikuks teenijaid palgata, ehkki tal oli vaja hoolitseda nii kodumaja Tartus kui ka suvekodu eest Saaremaal.

Riigikogu kultuurikomisjoni esimehe Peeter Kreitzbergi (SDE) sõnul pole rahva raha eest abiliste palkamises midagi halba, kui sel moel hoitaks korras presidendi külaliste vastuvõtmiseks mõeldud residentsi: “Aga minu teada on tal vist Paslepa see ametlik residents, kahtlemata tekitab (Ärma taluga seotu) küsimusi.”