Eelnõu kohaselt kehtestatakse 13 hädaolukorra lahendamise plaani, milles kirjeldatakse, kuidas toimub hädaolukordade lahendamise korraldamine ja juhtimine, millised on selles osalejate ülesanded, kuidas korraldatakse teabevahetust, avalikkuse teavitamist ning rahvusvahelist koostööd, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Hädaolukord on sündmus või sündmuste ahel, mis ohustab paljude inimeste elu või tervist või põhjustab suure varalise kahju või suure keskkonnakahju või tõsiseid ja ulatuslikke häireid elutähtsa teenuse toimepidevuses.

Kehtestatavate hädaolukordade lahendamise plaanid käsitlevad järgmisi hädaolukordi: ulatuslik metsa- või maastikutulekahju; ulatuslik tulekahju või plahvatus tööstus- või laohoones; tulekahju, plahvatus või varing, mille tagajärjel saab vigastada palju inimesi; torm; tiheasutusala üleujutus; ulatuslik mere- või rannikureostus; paljude kannatanutega reisirongiõnnetus või õnnetus ohtlikke aineid vedava rongiga; paljude kannatanutega laevaõnnetus; paljude kannatanutega õhusõidukiõnnetus; kiirgushädaolukord; jää tekkimise või lagunemise põhjustatud paljude inimeste tervisekahjustused või hukkumised; massiline korratus; pantvangi võtmine.

Plaanid koostatakse vastavalt valitsuse kehtestatud hädaolukordade nimekirjale. Nende koostamisel on võetud aluseks ka 2008. aastal valminud vastava hädaolukorra riskianalüüs.