“Ei saa võtta soodusravimite nimekirja ravimeid, mis momendil leevendavad haigust, kuid mille efektiivsust pole teaduslikult tõestatud,” ütles Eesti Päevalehele sotsiaalminister Siiri Oviiri nõunik Helge Hallika. “Innovaatiliste ravivõtete ja ravimite rahastamiseks on maailmas fonde, mida rahastavad organisatsioonid, üksikisikud.”

Hallika sõnul avastatakse maailmas vähi raviks aastas 300 uut toimeainet. Ta lisas, et ka siis, kui jõustub uus ravikindlustuse seadus, tulevad kompenseerimisel kõne alla ainult teaduspõhiselt tõestatud toimega ravimid.

Hallika viitas, et vähihaiged pole kõige raskemas olukorras.

Oma ravi eest ise juba 140.000 krooni maksnud Marge Valdmann ütles teisipäeval, et ilma Gleevecita oleks ta kas voodihaige või juba surnud.

Kahe lapse ema on pärast ametnike loidust ning heade ravianalüüside teada saamist konsulteerinud oma advokaadiga, et riik kohtusse kaevata. “Keegi pole öelnud, et mind aitav ravim peab olema soodusravimite nimekirjas,” leiab Valdmann. “See pole oluline, millise eelarve rea peale see kirjutatakse, et tagada inimese elu.”

Gleeveci on registreerinud Eesti ravimiamet. Marge Valdmanni raviarst on määranud patsiendile Gleeveci, mis tagab tema töövõime ning normaalse elurütmi. “Ükski ametnik ei tohiks võtta õigust otsustada, mis inimesele sobib, mis mitte,” lausus Valdmann. “Tegemist ei ole minu personaalküsimusega, vaid Eesti riigi prioriteetidega.” Sotsiaalministri nõunik Hallik ütles, et lahenduseks oleks luuüdi siirdamine, kuid tunnistas, et see on seotud suure riskiga.

Läinud aasta veebruaris oma haigusest teada saanud Valdmann pöördus avalikkuse poole ligi kaks kuud tagasi. Kuus 40 000 krooni maksva ravimi soetamiseks on ta haigekassalt aasta jooksul 10.000 krooni toetust saanud. Sotsiaalminister Siiri Oviir lubas seepeale kohe kokku kutsuda soodusravimikomisjoni ning pidas võimalikuks kalli ravimi täismahus kompenseerimist. Siiani pole Eesti neli reaalset Gleeveci vajajat haigekassalt ega sotsiaalministeeriumilt vastust saanud.