“Erinevate õigusaktide koostoimimise alusel võib teha järelduse, et põletusmatuse läbiviimine avamaal ja mitte selleks otstarbeks ettenähtud ehitises ei ole seaduslik,” ütles siseministeeriumi usuasjade osakonna juhataja Ilmo Au Oma Saarele.

“Matuste puhul tuleb ka lünkliku seadusandluse puhul jääda üldlevinud ajalooliste, tavandiliste ja eetiliste lahenduste juurde,” lisas ta. Rõhk on sõnal üldlevinud ehk viikingiaegne põletamine on küll ajalooline tava, kuid ei ole üldlevinud.

Põletusmatuse teema kerkis üles eelmise nädala lõpus, kui Oma Saares ilmus reklaam, kus pakuti saarlastele võimalust “taaselustada iidne tava põletada lahkunu puuriidal nagu viikingid 1000 aastat tagasi”.

Reklaami taga oleva Erik Arro romantilises nägemuses toimuks läbi põletuse ja tuha raputamise loodusse inimese ühinemine looduse ja kõiksusega.

Kui Muhu rannas põletusmatuseid korraldada soovinud Erik Arro viitas kirikute ja koguduste seaduse paragrahvile 8 (6), kus öeldakse, et “igale isikule on tagatud õigus saada maetud vastavalt oma usutunnistusele”, siis ministeeriumi hinnangul on see õigus tagatud ka juhul, kui põletusmatus korraldatakse krematooriumis.