„Paljudel on küll lapsed, kes aga vanureid ei aita. Hooldamine peab käima ikka süsteemi järgi, et sa tead, et kindlal päeval kindlal kellaajal käib keegi poes ära," selgitas patsientide esindusühingu nõunik Anne Veskimeister Eesti Päevalehele. „Tihti väidavad ka lapsed, et nad aitavad, aga tegelikult ei aita."

Seepärast tegi ühing ministeeriumitele ettepaneku muuta seadusi nii, et panna omavalitsusi siiski vanureid ka laste olemasolul abistama. „Eakatele puuetega inimestele võiksid omavalitsused teenuseid siiski osutada - siis aga nende eest raha sisse nõuda seadusjärgsetelt ülalpidajatelt ehk lastelt," selgitas Veskimeister.

Ei sotsiaal, sise- ega ka justiitsministeerium sellist ettepanekut siiski ei toetanud - nende vastustes nenditakse, et omavalitsusi ei saa sundida abi osutama, vaid tuleb arvestada ressurssidega.

Justiitsministeerium toob siiski välja, et ka kehtiva seadusandluse järgi on võimalik, et kohalik omavalitsus kehtestaks korra, mille põhjal osutataks lastega vanuritele koduteenust ja vastavad kulutused nõutaks sisse lastelt. Ühing ootabki nüüd täpsemaid selgitusi, kuidas seda oleks võimalik reaalselt teostada.