150 000-kroonised kultuuri aastapreemiad saavad valitsuse otsuse eelnõu järgi Olari Elts, Hannes Kaljujärv, Leo Rohlin, Viljandi pärimusmuusika festivali korraldustoimkond ning Aarne Üksküla.

Diriget Olari Elts saab 150 000-kroonise aastapreemia oma möödunud aasta kontserttegevuse eest.

Näitleja Hannes Kaljujärve premeerib valitsus mulluse näitlejaloomingu eest.

Kunstnik Leo Rohlin saab kultuuri aastapreemia näituse “Klassikud” ja raamatu “Keraamika käsiraamat” eest.

Piret Aus, Liina Härm, Ülle Jantson, Ants Johanson, Pille Kirsimäe, Ando Kiviberg, Krista Sildoja ja Tarmo Tähepõld saavad preemia Viljandi pärimusmuusika festivali korraldamise eest. 150 000-kroonine preemia läheb korraldustoimkonna liikmete vahel võrdselt jagamisele.

Näitleja Aarne Üksküla saab preemia osatäitmise eest VAT-teatri lavastuses “Teener” ning Tallinna Linnateatri lavastustes “Isad ja pojad” ning “Kuritöö ja karistus”.

Valitsuse kultuuripreemiate komisjon valis selle aasta preemiasaajad välja eelmisel kolmapäeval salajasel hääletusel. Komisjonile laekus elutööpreemia saajate kohta 29 ning aastapreemia saajate kohta 39 ettepanekut.

Preemiate maksmiseks vajalik raha on olemas kultuuriministeeriumi tänavuses eelarves.

300 000-kroonised riigi teaduspreemiad kavatseb valitsus neljapäeval määrata akadeemik Tšeslav Luštšikule ja ajaloolane Sulev Vahtrele.

Akadeemik Tšeslav Luštšik on Eesti Teaduste Akadeemia astronoomia ja füüsika osakonna liige. Ajaloolane Sulev Vahtre on teenekas Eesti ajaloo uurija.

Lisaks kavatseb valitsus neljapäeval määrata kaheksa 150 000-kroonist teaduse aastapreemiat.

Nikolai Kristoffelile ja Teet Ördile annab valitsus preemia täppisteaduste alal töö “Magneesiumdiboriidi ülijuhtivuse mehhanism” eest.

Margus Lopp, Tõnis Kanger ja Anne Paju saavad preemia keemia ja molekulaarbioloogia alal töö “Uued asümmeetrilised reaktsioonid ja nende katalüsaatorid” eest.

Arkadi Berezovski saab 150 000-kroonise preemia tehnikateaduste alal töö “"Faasisiirdefrondid martensiitsetes tahkistes” eest.

Eero Vasar, Sulev Kõks, Vallo Volke ja Vootele Võikar saavad preemia arstiteaduse alal uuringutsükli “Psühhofarmakoloogiline ja geenitehnoloogiline lähenemisviis negatiivsete emotsioonide neurobioloogiliste mehhanismide selgitamiseks” eest.

Helgi Arst saab teaduse aastapreemia geo- ja bioteaduste alal töö “Mitmekomponendiliste looduslike vete optilised omadused ja veealune valgusväli” eest.

Malle Mandre, Katri Ots, Jaan Klõšeiko ja Henn Pärn saavad preemia põllumajandusteaduste alal töö “Metsaökosüsteemi dünaamika ja okaspuude ökofüsioloogiline seisund looduslikes ning antropogeensetes stressitingimustes” eest.

Mikko Lagerspetz saab preemia sotsiaalteaduste alal töö “Postsotsialistliku siirde mõjud Eesti ühiskonnas” eest.

Mati Laur saab preemia humanitaarteaduste alal uurimuse “Eesti 18. sajandi ajalugu” eest.

Premeeritud teaduskollektiivide juhid saavad poole ette nähtud preemiast ning teine pool läheb jagamisele kollektiivi teiste liikmete vahel.

Riigi teaduspreemiate komisjon valis preemiasaajad välja 3. veebruaril. Preemiateks ette nähtud raha on olemas haridus- ja teadusministeeriumi tänavuses eelarves.