Riik annab need omakorda kasutusvalduse põhimõttel 50 aastaks rendile Moskva patriarhaadile alluvale õigeusu kirikule, ütles BNS-ile siseministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Ilona Leib.

Siseministeerium on jõudnud mõlema kirikuga eelkokkuleppele kiriku varade küsimuse lahendamisel, selle kokkuleppe on siseminister Ain Seppik kooskõlastanud ka peaminister Siim Kallasega.

“Peaminister on aktsepteerinud varianti, et Eesti õigeusu kirikule kuuluvaid kirikuid ja sakraalhooneid renoveeritakse samas mahus, kui suures osas nad oma varadest loobuvad,” ütles Leib. Ta lisas, et enne lõplikule lepingule alla kirjutamist ei saa rääkida summadest, kuna need võivad veel muutuda.

Vara üle läbirääkimisi pidava EAÕK-i delegatsiooni juht Tõnis Rüütel on varem öelnud, et kõne alla ei tule nende varade loovutamine, mis ei ole Moskvale alluva õigeusu kiriku kogudustel otseselt vajalikud liturgiate läbiviimiseks.

Rüütel lisas, et EAÕK on nõus läbi rääkima kirikutele kuuluva teenindusmaa ja abihoonete üle, mitte aga omandireformi aluste seadusega EAÕK-ile tagastamisele või kompenseerimisele kuuluva maa üle.

EAÕK ja valitsus alustasid läbirääkimisi kiriku vara jagamise üle mai alguses.

Moskva ja kogu Venemaa patriarh Aleksius II on lubanud Eestisse tulla pärast õigeusu kiriku varade vaidluse lõplikku lahendamist Eestis.

Ilona Leib ütles, et valitsus arutab kahe nädala pärast kabinetis koostööprotokolli allakirjutamist kirikute nõukoguga, mis puudutab nõukogu ja riigi vahelist koostööd.

“Kirikute nõukogu on välja pakkunud omapoolse versiooni, millisena nad näevad koostööd riigiga,” lisas ta.

Ühe teemana tuleb kabinetis arutusele ka võimalik usundiõpetuse sisseviimine kooli õppekavadesse.