Uus kord käib nende töötajate kohta, kes on vanglaametnikuna teeninud vähemalt 10 aastat ning kellel on erialane kutse- või kõrgharidus. Õigus pensionimaksetele on seega valvuritel, kontaktisikutel ja teistel vormi kandvatel ametnikel, kelle ülesannete hulka kuulub vajadusel jõu kasutamine. Makse suurus on 15 protsenti töötaja palgast ning selle tasub pensionifondi tema eest riik, teatas ministeerium.

"Muudatuse eesmärk on tugevdada vanglateenistujate positsiooni tulevikus ning hinnata neid, kes pühenduvad vanglateenistuse tööle, kindlustades paremini nende edasist elu. Ei ole just saladus, et vanglateenistusest minnakse vahel teistesse, eeskätt sisejulgeolekuga seotud teenistustesse, näiteks politseiteenistusse ja just seetõttu, et politseinikel on eripensioni saamise võimalus," sõnas justiitsminister Kristen Michal.

Pensionimakseid ei tehta vanglas töötavate riigiametnike eest, kes ei ole vanglaametnikud (sotsiaaltöötajad, kriminaalhooldajad, kaplanid jt), samuti Justiitsministeeriumis töötavate vanglateenistuse ametnike eest.

Pensionimaksete eesmärgiks on ka tugevdada nende ametnike olukorda, kes peavad töötamiseks suutma läbida nõutavad kehalised katsed, mis samas võivad saada takistuseks sel kohal tavapärase pensionivanuseni töötamisel.

Erinevalt politseiametnikest, kaitseväelastest ja päästeametnikest ei ole vanglaametnikele ettenähtud riiklikku eripensioni. Selle muudatusega tahab riik rohkem väärtustada ka vanglaametnike pikaajalist lojaalset teenistust ning kohelda vanglaametnikke sarnaselt teiste sisejulgeolekuasutuste ametnikega.

Justiitsministeerium loodab, et see viis saab olla eeskujuks kogu eripensionide korralduse reformimisele, kuna seni makstavatele eripensionidele on etteheidetud, et need on riigieelarvele vananeva rahvastiku tingimustes järjest koormavamad.

Kogumispensionimaksete korral ei maksa riik pensionite jaoks siis kui pensioniiga kätte jõuab, vaid teeb teenistuses oleva ametniku eest makseid juba teenistuse ajal ametniku enda valitud pensionifondi. Raha edasine haldamise ja väljamaksmisega tegeleb juba kliendi soovide kohaselt pensionifondi haldur.