Kuues ministeeriumi hallatavas õppeasutuses on TULE programmi raames asunud õpinguid jätkama 62 üliõpilast, teatas ministeeriumi pressiesindaja.

Haridusminister Tõnis Lukas rõhutas, et just praegu, kui tööjõuturul on kitsas, on noortel paras aeg õppida. „Kellel on õpingud lõpetamata, tuleks teha vajalik pingutus, et uuele majandustõusule vastu minna juba diplomiga taskus. Siis valite teie töökoha, mitte töökoht ei vali teid,“ andis Lukas noortele nõu.

„TULE programmi käivitades pidasime silmas ka seda, et osal noortest on vahepeal tekkinud töökogemus, mida saab nüüd õpingutes arvesse võtta, nii et kõike omandatud kasulikku ei peaks üle kordama ja selle peale aega kulutama. Programm VÕTA ehk varasema õpi- ja töökogemuse arvestamine tuleb appi ja aitab aega võita,“ selgitas Lukas.

„TULE- programm aga annab võimaluse oma õpinguid tasuta jätkata ja on seega sissejuhatuseks riiklikule kõrghariduspoliitikale, mille alusel tuleks pakkuda kõigile võimekatele noortele tasuta kohta kõrgkoolis,“ rõhutas haridus- ja teadusminister.

Riigi õppeasutustest on praegu kõige rohkem haridustee jätkajaid Tallinna Tehnikakõrgkoolis - 24. Lääne-Viru Rakenduskõrgkoolis jätkab kõrgharidusõpinguid 14, Võrumaa Kutsehariduskeskuses ja Tallinna Majanduskoolis 11, Tallinna Pedagoogilises Seminaris 6 ja Tartu Kõrgemas Kunstikoolis 5 üliõpilast.

TULE programmi partnerid on ka kõik kuus avalik-õiguslikku ülikooli ning üks eraõppeasutus. Kokku on TULE programmi raames sügissemestril 2010/11 õpinguid taasalustanud 457 tudengit.

Programmi 2010. aasta eelarve on ligi 3 miljonit krooni, järgmisel aastal juba 27 miljonit. Kuni aastani 2013 toetatakse õpingute jätkamist igal aastal rohkem kui 20 miljoni krooniga. TULE programmi rahastab Euroopa Sotsiaalfond.

Kokku on nelja aasta jooksul ette nähtud toetada vähemalt 800 noore inimese kõrgkooliõpingute jätkamist. TULE-programmi abiga saavad kõrgharidusteed tasuta jätkata need, kes on oma õpingud katkestanud õppeaastatel 2003/2004 – 2008/2009 ning kellel on läbida mitte rohkem kui pool õppekavast.